Актуализация на местните данъци и такси предлага кметът на Община Добрич Йордан Йорданов

Осъвременяването на местните данъци и такси в Община Добрич се налага, тъй като такова не е било извършвано от повече от 15 години

Актуализация на местните данъци и такси предлага кметът на Община Добрич Йордан Йорданов

Актуализацията на размера на местните данъци и такси кметът на Община Добрич Йордан Йорданов определи като непопулярни мерки, които обаче са изключително необходими, с оглед на настъпилата инфлация и промяната в цените. Издадена е вече заповед за промяна на наредбите, отнасящи се до данъците и таксите, които да бъдат пуснати за срок от три месеца за обществено обсъждане. Предвижда се всички такси да бъдат актуализирани, уточни Йорданов. „Моята идея е да дадем три месеца на Общинския съвет да си прецизира, да си избере комисии и да започнем обща работа за това по какъв начин и как трябва да се актуализират местните данъци и такси“, заяви Йорданов.
Сред предложенията на кмета е изчисляването на данък сгради да остане на базата на данъчната оценка на имота, но тя вече да не е 30% от пазарната цена, а около 50 на сто от нея. Йорданов даде пример с апартамент, който според пазарната си оценка струва 100 000 лв., занапред данъчната му оценка да не се равнява на 30 000 лв., а на 50-60 000 лв. Промяната се налага, тъй като данъчните оценки не отговарят на реалността, допълни Йорданов. 
„Това са непопулярни мерки ,но са важни като решения, защото всичко се е увеличило. Инфлацията беше повлияна от финансовата криза, Ковид-пандемията, войната и всички цени са се увеличили драстично“, посочи Йордан Йорданов. 
По думите му приемането на актуализациите трябва да бъдат приети до 30 ноември 2024 г., за да могат да влязат в сила от 1 януари 2025 г.