Тримери за трева и маркучи – какъв вид да изберем и защо?

Тримери за трева и маркучи – какъв вид да изберем и защо?

Тримери за трева

Тримерите за трева са едни от най-разпространените градински машини за косене. За разлика от косачките те могат да се използват на труднодостъпни места, както и на неравни площи, около бордюри, стъпала, растения. Когато избирате тример за трева, трябва имате предвид площта, за която ще го ползвате, както и вида растителност, която ще косите.


Тримерите за трева се предлагат в следните варианти – електрически, акумулаторни и бензинови. 

Електрическите тримери са подходящи за малки площи и изискват удължител по време  на работа. Те са леки, лесни за поддържане, тихи са и обикновено се използват за по-тънки растения. Този вид тримери не е предназначен за тежка работа. Все пак електрическите коси са едни от най-разпространените на пазара заради бюджетната им цена. Имат ниско тегло и се пренасят лесно. Ниските нива на шум и вибрации осигуряват допълнително удобство.

Акумулаторните тримери за разлика от електрическите не изискват електричество, за да работят. Те са удобни за работа заради липсата на кабели, но се захранват от батерии, които трябва да се зареждат периодично. Трябва да се има предвид, че цената на акумулаторните е по-висока от тази на електрическите. Повечето модели акумулаторни тримери не се препоръчват за много тежки задачи като косене на твърда трева например. Съществуват обаче модели с напрежение на батерията 40 V. Те са толкова мощни, че се използват за професионална употреба.

Бензиновите тримери за трева са най-мощните видове измежду всички, като най-мощните достигат до 3 к.с. Те са подходящи за косене на големи площи трева, но и за по-груба растителност. Издържат на продължителна работа. Моторните тримери са и значително по-тежки, поради което изискват работа с две ръце. Те изискват самар, с който да се разпредели равномерно теглото върху тялото. Имат по-високи нива на шум и се нуждаят от редовна поддръжка.

Работят с нож, корда и диск, като кордата се използва за не толкова твърда растителност. Съществуват корди тип звезда, квадрат, корди с кръгъл профил и т.н. Например кордите с кръгъл профил са предназначени за рязане на по-ниска скорост, докато при по-висока скорост на работа са подходящи корди тип звезда и квадрат. Ножът пък е подходящ за рязане на груба и твърда растителност. Обикновено разполага с 3 или 4 зъба, но може да има и повече. Този вид нож прилича на диск и е предназначен за рязане на клони и храсти.

Бензиновите тримери могат да бъдат с двутактов или четиритактов двигател. Тези с двутактов са по-бюджетен вариант, но са технологично по-остарели. Ако изберете тример с двутактов двигател, трябва да знаете, че той е подходящ вариант за средни и големи площи. Работят със смес от бензин и масло, но изискват повече поддръжка. Освен това имат високи нива на шум и отделят сериозно количество вредни емисии.

Моторните коси с четиритактов двигател от своя страна са подходящи за много големи площи, както и за твърда растителност. Те са по-скъп вариант от тримерите с двутактов двигател, но са по-мощни, отделят по-малко вредни емисии, по-тихи са и стартират по-лесно. 

Тримерите са предназначени за косене на тревата, но за да я поддържате правилно, тя се нуждае и от редовно поливане. В такъв случай можете да използвате маркучи.

Източник на изображение: canva.com

Маркучи

Съществува голямо разнообразие от градински маркучи за поливане – леки, усилени, разтегателни, маркучи за капково напояване и т.н. Леките маркучи са гъвкави и обикновено имат малък диаметър. Подходящи са за по-ниско налягане на водата и в случаите, когато не използвате накрайник. Усилените се използват за по-голямо натоварване каквото е във фермите, на работни обекти и т.н. Този тип маркучи се прегъват по-трудно от леките. 

Градинските разтегателни маркучи пък са навити на спирала и се издърпват докрай. Подходящи са за употреба на по-къси разстояния. Маркучите за капково напояване са едни от най-търсените в последните години. Те осигуряват вода директно до корена на растението. Предимството им е, че доставят равномерно вода, а кореновата система на растението става много по-здрава.

Когато избирате маркуч, освен дължината му, трябва да обърнете внимание и на характеристики като диаметър на маркуча, работно налягане, брой слоеве, материал на изработка. Най-честият материал е PVC, но има и други видове.

Освен за напояване има маркучи и за доставяне на вода. За тази цел се използват плоските маркучи. Те биват еднослойни и двуслойни. С тях водата може да се отвежда в селското стопанство, но и в строителството, корабоплаването и т.н. Плоските маркучи са здрави, гъвкави, издръжливи на ниски температури и високо налягане. 

Друг важен вид маркучи са смукателните, които се използват за пренос на вода и други течности в селското стопанство, но и в други сфери като строителството например. Те варират по дължина и брой слоеве, като материалът в спиралата може да варира от неръждаема стомана до PVC, така че, когато избирате смукателен маркуч обърнете внимание на това.

Източник на изображение: canva.com

Откъде да закупя тези продукти?

Нуждаете се от тример за трева или градински маркуч? Onlinemashini.bg е мястото, откъдето можете да закупите всичко необходимо за Вашата градина, защото освен тримери и маркучи, можете да намерите косачки, резачки, аератори, листосъбирачи, разнообразие от водни помпи и много други. 

Onlinemashini.bg е един от най-големите онлайн магазини за машини в България. Доставката е сигурна и бърза – обикновено отнема до 3 работни дни. В сайта се предлагат над 88 000 артикула на добри цени, а броят им расте ежедневно. Осигуряват се редовни намаления и промоции, като има възможност за покупка на лизинг, а над определена сума доставката е безплатна.