26 януари - Международният ден на митниците

Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този дата през 1953 г. първа официална сесия на Съвета за митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация (СМО). Сега страните-членки на Световната митническа организация са 183. България е член на СМО от 1 август 1973 г.

26 януари -  Международният ден на митниците
По традиция Международният ден на митниците e под мотото на определена тема, която за 2024 г. е: „Митници, мобилизиращи своите традиционни и нови партньори около ясни цели“. Темата насочва вниманието към партньорствата, които развиват митническите администрации в национален и международен план.
„Светът, в който работим днес, е значително по-различен от този от преди десет години. Изправени сме пред нови предизвикателства, включително, но не само, технологични революции, екологични и здравни кризи, както и сложни геополитически промени. Тези предизвикателства изискват не само отговор, но и проактивен подход от страна на митническите администрации в целия свят“ се казва в поздравлението по повод празника на Иън Сондърс – новоизбраният генерален директор на Световната митническа администрация.  Той допълва, че темата може да се разглежда като пътна карта, която предизвиква  митниците да мислят отвъд традиционния си обхват и да прегърнат новите възможности. „По този начин можем да гарантираме, че митническите администрации ще останат в челните редици за улесняването на световната търговия и за сигурност в тези бързо променящи се времена“, посочва Сондерс.
„Международният ден на митниците ни обединява и ни припомня колко значима е митническата дейност за международната търговия, за националните икономики, за бизнеса и за сигурността, и безопасността на гражданите. В своята работа ние разчитаме както на колегите, така и на партньорите си от останалите администрации, бизнеса, образованието и неправителствения сектор“, се казва в поздравление до митническите служители от директора на Агенция „Митници“ Павел Тонев.