Хилари Клинтън: България е прекрасен модел не само в Европа, но и все повече в останалия свят

Държавният секретар на САЩ подчерта ефективното лидерство на българското правителство при решаването на важните международни проблеми

Хилари Клинтън: България е прекрасен модел не само в Европа, но и все повече в останалия свят

Обстановката в Сирия, сътрудничеството между България и САЩ в Афганистан, взаимодействието на правоохранителните органи на двете страни и диверсификацията на енергийните източници бяха част от темите, които обсъдиха днес министър-председателят Бойко Борисов и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.
Г-жа Клинтън беше на работно посещение в страната ни по покана на министъра на външните работи Николай Младенов.



„Ние сме много впечатлени и горди от изключителния прогрес, отбелязан от вашата страна. Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъдат с вас”, заяви Хилари Клинтън на пресконференция в Министерския съвет след двустранните разговори, в които участваха вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков и министрите Аню Ангелов, Николай Младенов и Трайчо Трайков.


Държавният секретар подчерта приноса на България за стабилизирането на Афганистан и проявения професионализъм и храброст на българските военнослужещи там. Тя даде висока оценка на съвместните разследвания против наркотрафика, довели до изземането на незаконно придобито имущество за над 3 млн. долара, на прогреса в борбата с корупцията и за реформа в съдебната система, както и на присъединяването на България към инициативата на президента Обама за открито правителство, която има за цел подобряване на прозрачността и отчетността на държавното управление в световен мащаб.


Хилари Клинтън специално подчерта ролята на България за активизиране на процесите в държави, които преминават към демократично управление. Тя определи инициативата „Софийска платформа” като отлично средство за споделяне със страните от Централна Европа и Близкия изток на уроците, научени в прехода от комунизъм към демокрация. Високо беше оценена и приетата от кабинета Национална стратегия за интеграция на ромите, която САЩ разглеждат като важна стъпка за реализация на националната политика по отношение на ромското включване.


„Искам да похваля правителството за ефективното му лидерство в усилията за адресиране на критично важни проблеми, които засягат не само България и региона, но и света като цяло”, каза г-жа Клинтън. „Човек просто трябва да погледне статистиката – най-ниската безработица, най-ниското данъчно облагане, социалното и икономическото развитие на страната. Всичко това е един прекрасен модел не само за Европа, но и все повече за останалия свят”, каза тя.


В дискусиите за диверсификацията на енергийните доставки, в които е засегната и темата за шистовия газ и ядрената енергетика, министър-председателят Бойко Борисов защити тезата, че приоритет остава съхраняването на природата. „Оставянето на българската природа в състояние, в което следващите поколения ще могат да я ползват, е на първо място, а след това са финансово-икономическите ползи”, заяви премиерът.

 

Той съобщи, че е договорено най-добрите специалисти да представят анализ за използваните технологии, за да се запознаят хората у нас с тях. Министър-председателят беше категоричен, че докато обществото не бъде убедено, че няма никаква опасност за него, мораториумът за проучване на шистов газ остава в сила.


„България гледа прагматично на всеки един проект – пази ли околната среда, дава ли независимост на държавата, има ли алтернативни доставчици и, разбира се, какво би се случило с него през следващите 10-20 години”, посочи премиерът Борисов като припомни прецедента с предсрочното затваряне на реактори в АЕЦ – Козлодуй. „Затова сме внимателни, когато задължаваме българския данъкоплатец и обществото с много пари за бъдещето”, обясни той.


Министър-председателят Борисов и държавният секретар Клинтън остро осъдиха събитията в Сирия. „Каквито и да било вътрешно политически въпроси не могат да бъдат решавани с проливането на човешка кръв. Това напрежение и загубата на толкова много човешки животи не може да не притеснява и всички демократични хора по света да не настояват това незабавно да бъде прекратено”, заяви българският премиер. „Трябва да има нов старт и опит за сформиране на ново правителство, което би представлявало целия сирийски народ… Ще проведем консултации за това какво може да се направи, за да се спаси тази силно влошаваща се ситуация, преди да е станало късно”, е позицията на държавния секретар Хилари Клинтън.

 

0502_pmclinton01_600