Хилъри Клинтън: САЩ винаги ще бъдат до българите

Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъдат с вас, което сме правили в миналото, каза държавният секретар Хилъри Клинтън на пресконференция в Министерски съвет.

Хилъри Клинтън: САЩ винаги ще бъдат до българите

"Като съюзници в НАТО България и САЩ работят рамо до рамо из целия свят, адресирайки критично важни въпроси – от осигуряване на успешен преход в Афганистан и опазване на мира в Косово до диверсифициране и обезопасяване на енергийните доставки, включително и в ядрения сектор. Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност на България и в опазване на красивата българска природа.


 

Когато демонстрираме безопасността на технологиите, тогава ще преследваме и двете цели. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителство, когато те работят за осигуряване на енергия на достъпни цени, която удовлетворява вашите нужди.

 

Ще изпратя своя специален пратеник по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар идната седмица. Той ще проведе разговори на експертно ниво за това как ние можем да помогнем за опазване на вашата околна среда и за постигане на енергетичните ви цели. Нашето отлично сътрудничество разпознава и възпира трафика на ядрени и други радиоактивни материали, каза Клинтън.

Припомняме, че държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън се срещна и с министрите Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков.

По-късно се очаква тя да има среща с лидери на неправителствени ромски организации и в късния следобед да си замине от България. В по-леката част на програмата има готовност Хилъри да разгледа Боянската църква, но това не е сигурно заради силния снеговалеж.