Живописни платна на Васил Стоилов и Стоян Венев представя Галерията в Добрич

Изложбата "Годишнини" е част от фонда на Художествената галерия в Добрич

Живописни платна на Васил Стоилов и Стоян Венев представя Галерията в Добрич

Изложба "Годишнини" от фонда на Художествена галерия - Добрич ви представя живописните платна на Васил Стоилов и Стоян Венев. Експозицията може да бъде посетена до 5 февруари.


Стоян Венев е български живописец, карикатурист и график. Завършва живопис в Художествената академия, София, при проф. Борис Митов, проф. Стефан Иванов и проф. Димитър Гюдженов. 
Работи предимно в областта на живописта. Известен е и като автор на множество графики и карикатури. Основни теми в творчеството му са народният бит и фолклор. Организирал е самостоятелни изложби в София, Москва, ГДР, Западен Берлин и др. 
„…Какво най-много обичам да рисувам?... Обичам да рисувам хората, живота, тия, които са ме създали… хората, и пейзажи и хора. Аз не измислям нищо. Аз всичко вземам от народа, от народните умотворения, от приказките на народа…“ (Стоян Венев)

Васил Стоилов завършва Художествената академия в класа по живопис на проф. Цено Тодоров. Рисува портрети и пейзажи за своите меценати. Участва в престижни изложби – Есенния салон на Гран Пале и галерия „Фигаро“. В края на 1931 г. Васил Стоилов представя самостоятелна експозиция в галерията „Анри Манюел“ в Монмартър. През 1932 г., на общата изложба на Дружеството на френските художници, картината му „Селянинът със стомната“ е отличена с Почетна грамота.
Васил Стоилов участва активно в художествения и културния живот на България до края на живота си. Направил е десетки самостоятелни изложби и е участвал в много национални и чуждестранни общи експозиции. Негови картини са притежание на галерии и частни колекционери по цял свят.