Скоро: Излиза първият български AI чат - BgGPT

Това е първият специализиран български езиков модел, създаден за българските потребители, институции, публични и частни организации. Чат приложението на Института INSAIT ще бъде достъпно за обществеността на 3-ти март

Скоро: Излиза първият български AI чат - BgGPT

Институтът INSAIT представи най-новия си проект #BgGPT - първият отворен езиков модел от последно поколение, създаден за българската държава, българската наука, българския бизнес и българските граждани.



За разлика от други подобни GPT платформи, BgGPT не е корпоративна собственост и може да бъде свободно използван от публични и частни организации. Той е изцяло разработен от INSAIT. Друго стратегическо преимущество за България е, че никакви данни не се споделят с чужди корпорации, а остават в държавата и българските организации.  В първата си версия BgGPT е обучен върху над 3 милиарда изречения на български език и се състои от 7 милиарда параметъра. 
Чат приложението на INSAIT ще стартира на 3 март и ще бъде достъпно на https://www.bggpt.ai. Налична е и регистрация за предварителен достъп до платформата. Достъпът ще се дава приоритетно на научни, образователни и бизнес организации, както и на публични институции.