Последни разговори за регулиране на свободното къмпингуване предстоят

След кръгла маса през миналия юли, организирана от Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, относно необходимия регламент за регулация на дивото къмпингуване, през следващата седмица експерти от Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще изработят окончателен проект на наредбата

Последни разговори за регулиране на свободното къмпингуване предстоят
Снимка: Facebook Ивайло Мирчев

През следващата седмица експерти от Министерството на туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще изработят на междуведомствена работна група окончателен проект на наредбата. Работната срещата е продължение на предходната междуведомствена група, в която участваха представители на няколко министерства и граждански организации. “Крайният срок, който сме си поставили за изготвянето на правна регламентация, е март 2024 г., за да може летният сезон да започне с ясни правила за диво къмпингуване”, заяви Ивайло Мирчев. 
Работната група ще подготви предложения за промени в Закона за туризма и в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, както и подзаконов нормативен акт към Закона за туризма, с който да се регламентират условията и реда за „свободно къмпингуване“. Ще бъдат детайлно изброени и зоните на засилено неправомерно къмпингуване. Целта е да се предложат решения, мерки и стимули на  общините, които да обособят алтернативни къмпинг места, а не да се разполагат  кемпери и каравани върху дюните и защитените територии.