Малко са пациентите в детското отделение в МБАЛ Добрич заради усложнения от грипа

Ситуацията засега е спокойна, най-честите усложнения от грипа са ларингити и пневмонии

Малко са пациентите в детското отделение в МБАЛ Добрич заради усложнения от грипа

Настанените за лечение деца в Отделението по педиатрия в МБАЛ Добрич в момента са 16, което е под обичайния брой за този етап от годината, посочи началникът на отделението д-р Йовчо Йовев. По думите му това, което се наблюдава при грипа тази година, е, че високата температура е по-продължителна и трае понякога 5-6 дни. Родителите е добре да разполагат с повече от един свалящ температурата препарат вкъщи и при нужда да използват и другите методи за понижаването й като влажни процедури например. Силната кашлица, според наблюденията на д-р Йовев, отшумява за няколко дни. „Със сигурност броят на заболелите от грип деца се увеличава, той се припокрива като симптоматика с COVID-19, но има оттенъци и може дори само клинично, без изследвания, да се разпознаят“, сподели още д-р Йовев.
Д-р Йовев е на мнение, че вероятно след около десетина дни грипът ще навлезе в своя пик, но в момента ситуацията в ръководеното от него отделение е напълно спокойна. В болницата за лечение се приемат деца, които са развили усложнения от грипа, които идват обикновено на 5-ти, 6-ти ден. Най-често това са пневмониите. 
По думите на д-р Йовев най-добрата превенция в сезона на грипа е родителите да избягват контакт на децата си с болни. За съжаление, по негови наблюдения, малко са били ваксинираните с назалната противогрипна ваксина деца този сезон, а за нея вече е късно.  Според д-р Йовев хубавото на тази ваксина е, че не е инжекционна и не стресира допълнително децата. „Недостатъчната информираност на хората направи броя на приложените ваксини по-малък, но мисля, че догодина това ще се промени“, заяви д-р Йовев.