Над 3 милиона лева приходи е реализирал през годината ДКИ „Двореца“ в Балчик

Приходите бележат ръст от около 35% в сравнение с предходната 2022 г.

Над 3 милиона лева приходи е реализирал през годината ДКИ „Двореца“ в Балчик

Държавният културен институт „Двореца“ в Балчик и през изминаващата 2023 г. продължава да е сред най-посещаваните обекти по Северното Черноморие. Въпреки увеличението в приходите, туристопотокът е намалял с 25 000 души.
Общият брой на туристите в „Двореца“ е около 176 000, от които над 23 000 са деца. Най-голям сред посетителите е броят на румънците – 95 000, следват българите – над 35 000, поляците са около 8 500, украинци около 4 0000, следвани по брой от гостите от Франция и Германия. 
„Тази година беше една от най-трудните за изпълнение на дейностите и културните събития на Двореца, защото бяха свързани с много проблеми, пречки в дейността ни, имаше спънки, както в културните събития, така и в специалните събития“, посочи директорът на ДКИ „Двореца“ Жени Михайлова. Тя си пожела следващата година да е спокойна и отношенията между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Министерството на културата да се изяснят, за да могат те да изпълняват основната функция, за която са създадени. 
„Събитията през следващата година ще са под мотото на 100-годишнината от създаването на Културния институт са неимоверно много и интересни“, допълни Жени Михайлова. По думите й всички гости и посетители трябва да са спокойни при идването си в „Двореца“, спокойствие е необходимо и за екипа на „Двореца“. Тя с гордост сподели, че през 2023 г. са били поканени в Парламента на Румъния, за да представят добрите си практики и начините за привличане на туристи от цял свят.