Затвор от четири години за кражба потвърди Окръжният съд в Добрич

Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив. Присъдата ще се излежава при първоначално строг режим

Затвор от четири години за кражба потвърди Окръжният съд в Добрич

Производството пред Окръжния съд е образувано по жалба на подсъдимия И. К., който е поискал да бъде признат за невиновен в извършването на вмененото престъпление. След проверка на атакувания съдебен акт, Окръжният съд не намери основания за неговата отмяна или изменение и го потвърди изцяло.


От събраните по делото доказателства е установено, че на 26 декември 2021г. в дома на подсъдимия в гр.Добрич пристигнали неговият брат и техен общ приятел, като тримата решили да си набавят средства чрез кражба. В изпълнение на замисленото след полунощ се отправили към автомивка в Добрич, знаейки, че пред сградата е поставена вендинг машина, от която могат да вземат пари. Към устройството се насочили другите двама мъже, а подсъдимият застанал в междублоково пространство, за да ги предупреди при опасност. С помощта на подготвена предварително отвертка единият от съучастниците извадил монетника на кафе-автомат, на стойност 200 лв. и съдържащ 60 лв., след което тримата избягали от мястото. Непосредствено след първото посегателство лицата се отправили към вендинг автомат до ресторант в градския парк. По идентичен начин, докато подсъдимият ги охранявал, останалите двама опитали да разбият машината, но не успели. Действията им били забелязани от свидетел, който подал сигнал за случващото се и на мястото пристигнала полиция.

Според Окръжния съд наложеното на подсъдимия наказание е достатъчно снизходително и не са налице основания за допълнително занижаване. При определяне на санкцията първостепенният съд се е позовал на съдебното минало на лицето, включващо осъждания, надхвърлящи по обем предвиденото за квалификацията опасен рецидив, както и на лошите характеристични данни. Отчетена е завишената обществена опасност на извършеното и високата такава на самия извършител, но е съобразено и възстановяването на причинените с престъплението щети.

Решението на Окръжния съд, с което се потвърждава присъдата на Районния съд, е окончателно.

Другите две лица, участвали в престъплението, са се признали за виновни и наказателните производства срещу тях са приключили със споразумения, одобрени от Районния съд.