Слаб интерес към живите елхи в Добрич

Остават броени дни до Бъдни вечер и Коледа, а откритият Пазар в Добрич е все още пълен с живи елхи, които чакат да бъдат купени и украсени. Двама търговци на елхи на Пазара, с по над 20 години опит, казват че има спад в купуването на дръвчетата

Слаб интерес към живите елхи в Добрич
 Илия Вълчанов продава елхи на Пазара от 23 години и казва, че за съжаление няма интерес към тях тази година. Търговецът е изложил елхите за продажба още на 1 декември, а купуването се е усилило едва преди 2-3 дни. Хората купуват дръвчетата до последния момент, включително и на 24 декември. „Преди години на Пазара влизаха около 5-6 хил. елхи и се продаваха. Тази година няма повече от около 250 елхи от всички колеги“, разказва търговецът.
Според Вълчанов повече се търсят малки елхи. Цената за тях варира между 20 и 35 лева. Клиентите също предпочитат отрязани елхи, вместо такива с корен. 
Сибел Тасимова, която също продава елхи, счита, че това е защото растението трудно се захваща, а е нужно и доста пространство, за да бъде засадено. Сибел Тасимова също наблюдава липса на интерес  към елхите. Търговката си го обяснява с това, че пластмасовите елхи се ползват дълго време. „Може би с 1/3 е намаляла продажбата, в сравнение с миналата година“, казва жената, която продава елхи от над 20 години. Тя сподели, че преди 10 години продажбите са достигали до 500 броя елхи на година. При нея също до последния момент се купува растението. Цените на елхите, които продава са между  30 и 40 лева, в зависимост от размера им. 
Горско стопанство в Добрич не продава елхи тази година. 
Търговците носят елхите, които не са успели да продадат на пазара в Зоопарка, където дръвчетата са силно ценени от ламите.