Носталгичен спомен за Коледа от социалистическо време представя изложба на РИМ Добрич (СНИМКИ)

Изложбата, съдържаща над 250 коледни и новогодишни картички от времето на социалистическа България, е подредена в сградата на Регионалния исторически музей в Градския парк „Св. Георги“

Носталгичен спомен за Коледа от социалистическо време представя изложба на РИМ Добрич (СНИМКИ)

Изложбата е озаглавена „С червените ботушки потропва дядо Мраз“ и е дело на екипа на отдел Етнография и отдел Нова и най-нова история. Тя  е едно носталгично пътуване във времето, посочи при откриването на експозицията Цветан Сашев.



Първата картичка се появява през 1840 г. във Великобритания и е направена от граждани. В България първата картичка се появява години по-късно, през 1885 година от княз Фердинанд, но не е тиражирана масово. Официално тираж от български картички е пуснат през 1892 г., а поводът е Панаирът в Пловдив. В края на 19 и началото на 20 век картичките в страната ни са достояние предимно на градските жители. След 9 септември 1944 г. се отваря нова страница в историята на България, променя се начинът на живот, променят се и картичките, Коледа бива забранена, а дядо Коледа е заменен от дядо Мраз. 


В следващите десетилетия картичките стават все по-масови, появяват се различни жанрове, цветни картички и др. 
В изложбата в РИМ Добрич освен картички посетителите могат да видят и пресъздадена домашната обстановка от социалистическа България и разбира се „упадъчно-буржоазните символи“ – портокали и банани, посочи с усмивка Цветан Сашев от РИМ.
Изложбата е отворена за посещения и всеки може да я посети – по-младите да видят как са живели и посрещали празничните техните родители, баби и дядовци, а по-възрастните посетители да си припомнят с носталгия или не отминалите дни в социалистическа България.