Общините Добричка, Балчик и Тервел с одобрени проекти за енергийна ефективност

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извърши техническа и финансова оценка на 90 проектни предложения, от които за 76 е наличен бюджет за финансиране по Програмата за развитие на селските райони

Общините Добричка, Балчик и Тервел с одобрени проекти за енергийна ефективност

Проектните предложения бяха подадени чрез ИСУН през 2022-2023 г. по Процедура за енергийна ефективност  „Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност“. Определеният бюджет за приема беше в размер на 64 334 792 лв. 
От оценените на етап „Оценка за административно съответствие и допустимост“ до етап на разглеждане за „Техническа и финансова оценка“, преминаха 90 проекта,  които бяха класирани според броя на присъдените точки по критериите за подбор от Условията за кандидатстване. Към настоящия момент е наличен бюджет за финансиране на 76 проекта. Сред тях са проектите на три общини в Добричка област- Добричка,2 Тервел и Балчик. Останалите 13 одобрени проектни предложения остават в резервния списък. При наличие на бюджет, със същите ще бъдат сключени административни договори.


Изпълнението на енергийните строителни дейности по проектите ще допринесе за намаляване на разходите за енергопотребление в публичните сгради, ще намали годишните разходи за тяхната експлоатация и поддръжка. Чрез реализацията на проектите, финансирани от ПРСР 2014-2020, ще бъде подобрен външния вид на сградите. Това от своя страна ще гарантира безопасни и здравословни условия на структурите, които се помещават в тях.
И не на последно място, подобряването на енергийната ефективност и енергийните характеристики на публичните сгради има социални, финансови и екологични ползи.