Фермерите финализират заявленията си за хуманно отношение към животните за Кампания 2023

Вече е активна функционалността в Системата за електронни услуги (СЕУ) за приключване на „Декларация съгласно чл. 75, от наредба № 10 от 27.06.2023 г. – дневник за дневна паша за хуманно отношение към животните (ДДП-ХЖ)“ за Кампания 2023. Финализирането на заявленията става единствено през СЕУ

Фермерите финализират  заявленията си за хуманно отношение към животните  за Кампания 2023
ДФ Земеделие

Крайният срок за подаване през СЕУ на Декларацията е до 31 декември 2023г. Дневник за извършена дневна паша подават всички, които са заявили за подпомагане интервенция „Хуманно отношение към животните и антимикробна резистентност“ (ХЖ-АМР) – с дейност „Осигуряване на свободно отглеждане на открито“ и са извеждали животните на паша в близост до животновъдния обект без издаване на ВМС за придвижване на животните. В случай, че всички животни са придвижвани  с пътни листа, информацията за изпълнение на дейността ще се проверява служебно чрез ИИС на БАБХ – ВетИС, за което не е необходимо подаване на Декларация – дневник за дневна паша.
Дневникът трябва да бъде заверен от регистриран ветеринарен лекар в началото и в края на периода на извеждане.
 Документите се представят само онлайн чрез СЕУ по утвърдена от изпълнителния директор на ДФЗ декларация по образец.


ВАЖНО е кандидатите да знаят, че за да е валидно заявлението е необходимо крайния статус да бъде  „Чакащо ръчно зареждане в ИСАК“ към 31 декември 2023г. Данните в прикачените документи следва да съответстват на въведените данни в таблиците в СЕУ. При установени несъответствия ДФ „Земеделие“ може да откаже или намали подпомагането по тази интервенция.