Никулден идва: какви са цените на рибата на пазара в Добрич?

Търговците на риба на Пазара с настроение посрещат клиентите си и ги консултират за прясна, хубава риба. Добрич Онлайн направи репортерска проверка, за да разбере какви са цените на рибата в Добрич, дни преди Никулден

Никулден идва: какви са цените на рибата на пазара в Добрич?

Магазините за риба вече са се подготвили за Никулден, като са заредили голям набор от риба и най-вече - шаран. Търговците на риба очакват утре да започне „голямото купуване“ в подготовка за празника.  Мария Живкова е в бизнеса от 15 години. Тя обясни, че със сигурност има скок в цените на рибата, в сравнение с миналата година. При нея най-продавани са толстолобът и скумрията. Шаранът на Пазара е на цена между 10 и 13 лева за килограм. Миналата година тази риба е струвала между 8 и 12 лв. Нещо интересно е, че се предлага и лабораторно изследван за микроби шаран. Налични са и сьомгова пастърва – 18 лв./кг., пресен сом от Дунава на цена 14 лв./кг., филе от херинга за 8лв./кг. и още много други.



При Атанас, по-добре познат на Пазара като Наско, най-много се купува шаран. Той продава риба „от миналия век“, както той самият каза. Според него шаранът, приготвен и в двата му варианта – пържен и пълнен, е чудесен. Наско препоръчва пълненият шаран да се яде в комбинация с аперитив, а пърженият – с хубаво бяло вино. 
Продавачите не се притесняват от подбиването на цените на рибата от големите вериги магазини. Атанас сподели: „Те (веригите) го правят всяка година, не ме притесняват“. Във веригите супермаркети в града килограм шаран струва между 6 и 8 лева.

В рибните магазини в Каварна също са налични разнообразни риби, и още повече – жив шаран. Налични са едър и нормален сафрид на 5 и 10 лева за килограм. В магазините има още пресен барбун на 10 лв., кефал на 6 лв., толстолоб и други.