Добричкият окръжен съд допусна екстрадицията на 40-годишен, издирван от полските власти за измама

Добричкият окръжен съд допусна предаването на 40-годишния Асен М. Д. от Добрич на полските съдебни власти за провеждане на съдебно производство срещу него при задължението да бъде върнат в Република България за изтърпяване на евентуално наложено му наказание.

Добричкият окръжен съд допусна екстрадицията на 40-годишен, издирван от полските власти за измама

Срещу Асен Д. е издадена на 07.09.2010 г. Европейска заповед за арест от Окръжен съд гр. Сиеразд, Република Полша във връзка със съдебно производство срещу него от 2000 г. Той е обвиняем, че през месец май 1999 г. в гр. Дзиалошун на Олегов, област Лодз, Република Полша, с цел да получи материална облага е накарал полска гражданка да се разпореди в свой ущърб с имота си, като й обещал да й докара от чужбина автомобил, и я изнудил да му даде 35 хил. лв. полски злоти. Обещанието не е изпълнено и парите не са върнати на потърпевшата. Престъплението се наказва по полския Наказателен кодекс с лишаване от свобода максимално за 8 години, а по българския закон с до 6 години лишаване от свобода.По искане на Добричкия окръжен съд полските съдебни власти са предоставили писмени гаранции, че ако бъде признат за виновен и осъден от техният съд, Асен Д. ще бъде върнат да изтърпи наложеното му наказание в България.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви, че искането на полския съд е основателно и не са налице предпоставки то да бъде отказано. Абсолютната давност на престъплението, за което е издирван да отговаря Асен Д. не е изтекла. Приложени са необходимите гаранции за връщането му у нас. Прокурорът поиска Асен Д. да бъде предаден на изискващата държава и помоли съдът да постанови окончателна мярка за неотклонение, до изпълнение на процедурата по екстрадицията.

Адвокатът на 40-годишният посочи, че подзащитният му иска да бъде предоставен на полските власти, но желае да бъде съден единствено за престъплението, за което е издадена Европейската заповед за арест.

Асен Д. заяви пред тричленният съдебен състав, че желае да бъде предаден на полските съдебни власти, но само за наказателно преследване за това престъпление

Решението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 5 дневен срок.