„Възраждане“: Решението за онлайн обучение в Община град Добрич е популистко и не е взето в интерес на ученици, учители и родители 

Общинските съветници на “Възраждане” осъждат решението за обявяване на онлайн обучение в днешния ден

„Възраждане“: Решението за онлайн обучение в Община град Добрич е популистко и не е взето в интерес на ученици, учители и родители 
Групата на „Възраждане“ в Общински съвет Добрич категорично не одобрява предложението на Областна Администрация Добрич, което впоследствие бе одобрено от Министерството на образованието – 27 ноември учениците в Община град Добрич да учат онлайн.
 
От „Възраждане“ са категорични, че за учениците трябва днес да бъде учебен ден. На територията на Община град Добрич няма нито една предпоставка за отменянето на присъственото обучение в училищата. Градски транспорт се движи по разписание, няма прекъсвания в електроснабдяването, водоподаването и подаването на природен газ в газопреносната мрежа, няма обявено бедствено положение, казват още съветниците.
 
"Абсолютно разбираме, че снеговалежът и силният вятър на 25 и 26 ноември нанесе сериозни щети върху инфраструктурата в Североизточна България, но това не е причина учениците да учат онлайн по няколко причини: 
 
• Решението е прибързано и без да се вземе под внимание мнението на директорите на добричките училища. Родителите останаха неприятно изненадани, когато научиха  от медиите в 17 часа на 26 ноември, че учениците ще учат от вкъщи. 
• Организирането на учебния процес е сложна процедура. Учители, родители и ученици трябва да бъдат подготвени, защото в противен случай ще се стигне до организационен хаос, който е напълно излишен. А такава подготовка е почти невъзможна предвид факта, че решението за преминаване към онлайн обучение се обявява в късния следобед на 26 ноември. 
• Спорна е готовността и на родителите да осигурят достъп на децата си, особено в началните класове, до онлайн платформата, в която ще се проведе обучението. 
Гореизброените факти реално създават невъзможност да се проведе ефективен учебен процес.  Очевидно е, че решението им е прибързано и далеч не добре обмислено. В него водещ е популизмът  и в никакъв случай не е взето в интерес на ученици, учители и родители".
 
От „Възраждане“ казват, че учебният процес е от изключително значение и той трябва да се провежда в класните стаи при липса на извънредни или бедствени положения. 
 
Групата на „Възраждане“ в Общински съвет в Добрич иска отговор от Областна Администрация  на следните въпроси:
 
- Защо за  учениците е опасно да излизат от домовете си, но за студентите и децата от градините и детските ясли не е?
- Защо подобни решения се взимат в неприсъствено заседание, без никаква обосновка и без анализ на текущата обстановка на територията на Община град Добрич?
 
Общинските съветници от „Възраждане“ смятат, че на територията на Община град Добрич нищо не възпрепятства провеждането на нормален учебен процес. Онлайн обучението създава редица неудобства на родители, ученици, учители и работодатели. Местната икономика търпи загуби от подобни необмислени и неоснователни решения, казват от "Възраждане".