ВМРО отбеляза годишнината от подписването на Ньойския договор с факелно шествие /видео/

За 25-та поредна година ВМРО в Добрич отбелязва годишнината от подписването на Ньойския договор

Моменти от факелното шествие


Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки се включи във факелното шествие на патриотичната организация. "Организацията на ВМРО в Добрич е единна. Хората в нея винаги са били мотивирани да се събират заедно от трудолюбиви, патриотични подбуди. Малко хора вече в държавата се събират, за да отбележат тези годишнини. Те трябва да се отбелязват", каза Ангел Джамбазки. 

Участниците във факелното шествие поставиха цветя пред паметните плочи на Пейо Яворов и полк. Борис Дрангов, след което продължиха към паметника на ген. Иван Колев. Участниците в шествието преминаха през центъра на Добрич с факла в ръка, скандирайки посланията на ВМРО и пеейки патриотични песни. Родолюбците почетоха паметта и на над 1000 български войници и офицери, загинали в боевете край Добрич между 5 и 7 септември 1916 г., останали в историята като Добричка епопея.

"Ние сме хора, които държат на своите традиции. Държим на нашето и цитираме нашите национални герои: "Ние чуждото не искаме, но и своето не даваме". Тази България, която са ни оставили нашите предци, ние трябва да предадем на нашите деца. И всеки един от нас се старае да прави това - да бъдем примери за децата си. Това е цеността на всяко такова шествие. И 10 човека да се съберем, пак ще го направим. Дотогава, докато се разпали огънят. Защото огънят се разпалва, просто трябва гориво и материал, заключи Джамбазки.

Тази година се навършват и 130 години от основаването на ВМРО като революционна организация на останалите под робство българи в Македония и Одринско след Берлинския конгрес, който разпокъсва българския народ. Затова тази година факелното шествие е под наслов „130 години ВМРО! Борбата продължава!”.