Министър Вътев: На 30 ноември изтича срокът, до който Украйна пое ангажимент у нас да не влиза украински слънчоглед

По думите на министъра на земеделието въпреки това има внос на маслодайната култура у нас

Министър Вътев: На 30 ноември изтича срокът, до който Украйна пое ангажимент у нас да не влиза украински слънчоглед

Има внос на такъв слънчоглед, но той е под митнически контрол. Отделно има и сериозно количество, което влезе като румънски, но по наши предположения той е украински. Само че никой не може по никакъв начин да докаже откъде е слънчогледът, има дори една пратка, която е хърватска. Така министър Кирил Вътев коментира пред журналисти  в Албена изтичането на срока за вноса на украински слънчоглед на територията на страната ни. 
Зърнопроизводителите показаха висока интелигентност и много сериозно разбиране на цялата ситуация, защото тя не е такава само у нас. Ситуацията е същата и в другите четири страни - Хърватия, Унгария, Румъния и Словакия, подчерта още Вътев. 
Всички виждаме, че тази година е най-сложната досега - вследствие на войната в Украйна, вследствие на сушата, вследствие на това, че тая година поскъпнаха всички торове и препарати, които вдигнаха себестойността на нашата реколта. Истината е, че себестойността на българския слънчоглед в момента е толкова висока, че никой няма шанс да го продаде дори "на нула". При всички случаи се реализират загуби. Целта на всички усилия, които полагаме, са тази загуба да се минимизира, допълни още министърът.