Отново ще се гледа делото на Баневи срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и заместниците му

Според ВКС имунитетът на магистратите не е пречка да се разглежда жалбата на Баневи срещу Гешев и заместниците му

Отново ще се гледа делото на Баневи срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и заместниците му

По същество трябва да се произнесе Софийският градски съд по гражданското дело за 60 000 лева, заведено от Евгения и Николай Баневи, което е срещу бившия главен прокурор Иван Гешев и заместниците му.  Това следва от определение на Върховния касационен съд.

През 2021 година, след като шестимата шефове на държавното обвинение написаха писмо до 67 европейски институции, в което разказваха, че семейството са олигарси, сред недосегаемите за правохранителните органи, отговорни са за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в особено големи размери, данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група, Баневи ги дадоха на съд. Те  твърдят, че така се погазва презумпцията за невинност.

Заради функционалния имунитет на прокурорите, долните две инстанции приеха, че делото е недопустимо.

Според Върховния съд магистратите имат функционален имунитет, но подчертават, че той не е абсолютен, а е ограничен от Конституцията и закона. „Законно признатите имунитети и привилегии имат за цел да предотвратят всички пречки за функционирането и независимостта на съответната институция, но само доколкото това е необходимо с оглед осъществяването на пряката ѝ дейност“, пишат върховните съдии и  припомнят, че имунитетът всъщност е установен за защита на държавата и нормалното функциониране на съдебната система, а не изключително и само за защита на ползващото се от него лице.

Забраната за публично позоваване на вината не се отнася само до актовете на обвинението, които имат за цел да докажат вината на заподозрения или обвиняемия. Ако в публични изявления на властите някой бъде представен като виновен, преди да е осъден, то презумпцията за невиновност би била нарушена, обяснява съдът.

Софийският градски съд има задачата да отговори дали писмото на прокурорите надхвърля обикновеното оповестяване за развитието на делото срещу Баневи, тъй като съдържа идеята, че те са виновни, преди наказателният съд да се е произнесъл с окончателна осъдителна присъда. Именно той трябва да прецени и дали начинът на изразяване и смисълът на използваните думи, както и контекстът, в който е изложена информацията за Баневи, нарушава баланса между правото на обществото на информация и индивидуалните права на споменатите в писмото лица.

Баневи са споменати след като вече са осъдили България в Страсбург заради изявления на Иван Гешев, преди да стане главен прокурор.