Над 780 училища ще бъдат обхванати по проект за осигуряване на качествено образование

Осигуряването на качествено образование за всяко дете е основен приоритет за екипа на Министерството на образованието и науката. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред представители на фондация УниКредит и глобалната образователна мрежа Teach For All (TFA)

Над  780 училища  ще бъдат обхванати  по проект за осигуряване на качествено образование

За България партньор на фондацията е „Заедно в час“, чиито учители работят основно в училища с ученици от уязвими групи и използват различни инструменти, за да ги мотивират да посещават училище. Планира се с финансиране от 2,5 млн. евро да се разшири подкрепата за учителите в цялата система през следващите три години, което ще засегне повече от 35 000 ученици в над 780 училища, посочиха от Фондация.



В България ще се работи и за засилване на програмата “Училища за пример” за развитие на директори, опитни учители и начинаещи учители, както и за разработване на висококачествено дигитално съдържание за учители, с което да имат достъп до съвременни педагогически инструменти.

Министър Цоков посочи, че партньорството на МОН със „Заедно в час“ в подготовката на млади учители е изключително ценно, особено за децата от уязвими групи и приобщаването им в училище. Той открои приноса им за подготовка на учители по проекта „Млади таланти в образованието“.

Министърът отбеляза, че в България основното предизвикателство е увеличаващата се ножица в успеха на децата: има малко ученици с високи резултати и много ученици с ниски резултати, особено от уязвими групи. Затова подкрепата на проекти, свързани с ученици от уязвими групи, които финансира Фондацията, е много важна. Той отбеляза проекта на „Образование без граници“ (за обучение по математика в прогимназиален етап), благодарение на който учителите могат да изработят образователни ресурси, които да станат достъпни чрез платформата „Дигитална раница“ за всички ученици. Важна е и подкрепата за получаване на по-високо образование и професионална квалификация, включително във висшето образование, отбеляза министър Цоков. „От няколко месеца подготвяме и задълбочени анализи на резултатите на учениците, за да преодолеем образователните неравенства“, обясни още той.

Новото партньорство на УниКредит и глобалната образователна мрежа Teach For All (TFA) ще се фокусира към 6 държави, в които банката оперира: Италия, Германия, Австрия, България, Румъния и Словакия.