Алея на занаятите в „Стария Добрич“ беше открита днес (СНИМКИ)

След повече от 40 години от първата изложба на майсторите в Добрич от днес занаятчиите всеки четвъртък ще имат възможност да покажат изкуството и творенията си в Алея на занаятите

Алея на занаятите в „Стария Добрич“ беше открита днес (СНИМКИ)

Инициативата е организирана от Регионалната занаятчийска камара Добрич, в партньорство със Сдружението на майсторите, упражняващи традиционни и художествени занаяти в Етнографския комплекс „Старият Добрич“. „Имаме и сила, и сърце, достатъчна интелигентност и воля, за да организираме самостоятелно събитие, свързано със съхранение и развитието на занаятите в региона“, посочи при откриването на събитието Магдалена Петрова - председател на УС на "Регионална занаятчийска камара - област Добрич". Добричлиите и гостите на града ще могат да се срещат с майсторите, упражняващи занаяти – дърворезба, художествена керамика, художествена обработка на кожа, везба, изработка н художествени тъкани и национални  костюми и др. 




Етнографът от Регионалния исторически музей в Добрич Лена Кирилова поздрави организаторите за инициативата им и изрази надеждата си тя да се превърне в културно събитие, което не само съхранява, обогатява и развива традиционните занаяти, но и съживява живота в Стария Добрич. „Нека това бъде едно културно пространство, в което всеки има усещането за заедност, съпричастност и приобщаване към традицията на всички, които искаме този комплекс да го ма, да го развива и да продължава да бъде кътче, което пази уха на старата чаршия“, заяви Лена Кирилова. 


Алеята на занаятите ще се провежда всеки четвъртък от 10.00 до 15.30 часа пред Часовниковата кула в ЕК „Стария Добрич“.