Областният управител разпореди мерки за осигуряване на населението

С писмо до кметовете на осемте общини областният управител разпорежда да се предприемат мерки за осигуряване на населението в зимни условия и недопускане на бедстващи вследствие на настъпилото застудяване.

Областният управител разпореди мерки за осигуряване на населението

Във връзка с постъпило от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” предупреждение за влошаване на времето и обявяване на код „Оранжев” за територията на Област Добрич, с оглед осигуряване и опазване на живота и здравето на хората, се изисква изпълнението на определени мерки от кметовете на общини.



Областният се е разпоредил да се провери има ли селища, до които няма проходимост и населени места без ток и вода. Осигурени ли са с отопление и лекарства общинските болници и изправни ли са специализираните автомобили. Кметовете трябва да отговорят и дали училищата и детските градини са отоплени и дали функционират ли нормално, както и осигурено ли е населението с хляб и хранителни продукти от първа необходимост и има ли места, където не са направени доставки.


Областният управител нарежда още да се създаде организация от кметовете и кметските наместници да бъдат обходени самотно живеещите и възрастни хора и да се изясни тяхното състояние и нуждата от храна, лекарства и отопление, както и да се осигури подслон и храна на бездомните в населените места.