28 септември-Международен ден на правото да знам

За 21-ви пореден път Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така ПДИ отбелязва 28 септември – Международният ден на правото да знам

На 28 септември 2002 г в София е създадена Мрежата на застъпниците за свобода на информацията, на която Програма достъп до информация  е съосновател и член. Членовете на мрежата решиха да отбелязват тази дата като Международен ден на правото да знам с цел утвърждаването и популяризирането на стандартите в областта на свободата на информация.



Всяка година, дори и в условията на пандемията от COVID-19 и противоепидемичните мерки, членовете на мрежата организират разнообразни мероприятия с кампаниен характер, които да популяризират правото на свобода на информацията и да поощрят не само граждани, журналисти и неправителствени организации да търсят обществена информация, но и институции, които са положили усилия и желание да организират добре предоставянето й.

В резултат на тези кампании и нарастващата популярност, през 2015 година 28 септември бе признат от ЮНЕСКО като Международен ден на всеобщия достъп до информация.  През 2019 г. бе утвърден и от 74-то Общо събрание на Организацията на обединените нации като Международен ден на всеобщия достъп до информация.

За пръв път „Програма достъп до информация“ отбеляза Международния ден на правото да знам в София на 28 септември 2003 г. и оттогава насам всяка година организираме  церемонии за връчване на награди и антинагради на тази дата. Със „Златен ключ” отличаваме заслужилите граждани, НПО, журналисти и „добрите“ институции, а с „Катинар” и „Завързан ключ” порицаваме практики, които нарушават правото на достъп до информация. Жури избира победителите сред десетки номинации.