Кампания „Някогашна Добруджа разказва“ стартира в библиотеката в Добрич

По повод 83 години от Възвръщането на Южна Добруджа към България и 25 септември - Ден на град Добрич, Регионална библиотека „Дора Габе“ стартира постоянна Кампания за дигитализиране на стари фотографии и пощенски картички от добруджанския край, издадени до 1950 година

Кампания „Някогашна Добруджа разказва“ стартира в библиотеката  в  Добрич

Желаещите да се включат в инициативата ще могат да предоставят за сканиране свои фотографии или пощенски картички в сектор Краезнание на библиотеката /зала 106/ или на Регистрация. Необходима е кратка информация за годината, лицата или събитията на фотографията и др., ако има данни. След като библиотеката ги сканира, документити ще бъдат върнати на притежателите им, на които ще предостави и безвъзмездно електронно копие.




От бибилотеката уточняват, че с временното предоставяне на обектите за сканиране, вие давате своето съгласие дигиталните копия да бъдат съхранени в сектор Краезнание на библиотеката и публикувани на библиотечния уеб сайт или партньорски виртуални платформи. Към публикуваните дигитални обекти ще бъде упоменато лицето, предоставило фотографията или пощенската картичка. Така ще запазите оригинала за вашия семеен архив и паметта за любимите ви близки хора, места и събития за идните поколения. Предоставените стари фотографии и пощенски картички ще обогатят уникалната колекция на библиотеката, част от която два пъти е представяна в Европейската дигитална библиотека Europeana чрез колекциите - “Добруджа. Пощенски картички и фотографии от първата половина на XX в.” от фонда на Регионална библиотека “Дора Габе” и Регионален исторически музей - Добрич и колекция „В света на Дора Габе”.

Нека се обединим около тази родолюбива идея и да чуем какво Стара Добруджа разказва…