Земеделците в областта протестират и днес

Земеделците в областта протестират и днес
Докато чакат решението на Народното събрание, земеделци от Добричка област излязоха отново на протест. Опашка от тежка техника има на границата при село Кардам, но днес тя няма да бъде затворена

Зърнопроизводители от цялата страна се събират днес и в София. Земеделските стопани дават срок до 15:00 часа днес на Народното събрание да уважи исканията им. Ако това не се случи, земеделците блокират града с личните си автомобили, а утре ще направят същото, но с тежка земеделска техника. 


Инициативният комитет, съставен от 27 браншови организации, формулира следните искания към управляващите: 


1. Въвеждане на национална забрана за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.


2. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.


3. Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.


4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.


5. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.


Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+