Добрич чества 134 години от освобождението от османско владичество

На 27 януари се навършват 134 години от освобождението на Добрич от османско владичество.

Добрич чества 134 години от освобождението от османско владичество

Празникът ще бъде отбелязан с общоградско тържество от 11.00 часа на Паметника на свободата (Паметника на генерал-лейтенант Аполон Ернестович Цимерман). Очаква се гост на церемонията да бъде генералният консул на Руската Федерация във Варна Юрий Соловьов. В ритуала ще участва и почетна рота от членове на Национално дружество „Традиция” и неговите  представители в Добрич - регионален клуб „46-и Добрички пехотен полк”. В церемонията ще се включи и знаменна група от членове и председатели на националното дружество „Традиция” от градовете Велико Търново и Шумен.


 

Тържествената програма включва и поднасяне на цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията, Ф. М. Достоевски, Военно гробище - Алеята на опълченците и Костницата на загиналите руски воини.

 

От 27 януари Регионалният исторически музей ще открие в зала „Възраждане” на Художествена галерия временната експозиция „Реликви”, посветена на освобождението на Добрич и България. В същия ден от 10.00 ч. ученици от СОУ „Д. Талев” ще проведат в Регионална библиотека „Дора Габе” час на тема „Националните герои на България”. По повод годишнината в библиотеката е подредена изложба от библиотечни документи „От историческите извори”. В програмата, посветена на освобождението са включени и прожекции на филми от Поредицата „Българи”, които могат да бъдат заявени до 27 януари включително в Общински младежки център.

Боевете за град Добрич започват на 17 януари 1878 г. Отбраната на града е изключително силна. Според изворите в тогавашния Хаджиоглу Пазарджик са разположени около 15 хилядна редовна армия, 42 оръдия и 20 хиляди башибозука, а градът и селата в близост до него са обиколени с двойни траншеи и батареи. Въпреки това, в дните между 19 и 22 януари руските войски успяват да освободят околните на Добрич села и принуждават врага да се оттегли в добре укрепения град. Сутринта на 26 януари турците правят опит да възстановят позициите си и преминават в настъпление. На помощ на бранителите се притичва отрядът на ген. Манзей, който по същото време има за задача да прекъсне връзката между Добрич и Варна. Това решава изхода от битката и принуждава османците отново да отстъпят. През нощта, за да заблудят своя противник, турско-египетските войски запалват множество огньове, подпалват две от църквите и изоставяйки тежко ранените си бойци и всички свои боеприпаси, напускат града. На следващата сутрин първите руски части влизат в свободния Добрич. Оттогава до днес 27 януари е ден, в който добричлии отдават своята почит към загиналите за тяхната свобода.