Самостоятелна юбилейна изложба на Люба Захова се откри в Зеления център

В Зеления образователен център се откри изложба-живопис на Люба Захова от Шабла.На откриването присъстваха дъщеря й и нейният внук – Зорница и Александър Дренкови

Самостоятелна юбилейна изложба на Люба Захова се откри в Зеления център

Люба Захова подари своя картина от изложбата на общината, която ще бъде изложена на подходящо място, за да „разказва“ за своя автор на всеки, който се докосне до нея.




„В нейните картини се оглежда природата. Не друга, а човешката природа. В центъра на творчестовото на Люба – и това е видимо и от изложените творби – е поставена човешката гледна точка към най-естественото, най-основното за изкуството и природата като цяло – човешката гледна точка.

Люба Захова е многоспектърен артист и в творчеството ѝ се откриват много различни аспекти и теми, но няколко мотива надделяват категорично над всички останали. Аз бих отделил три – мотива за духовния образ, митологията и природата. Раждането на новото – основен мотив в произведенията на Люба Захова. То е свързано с тържество на живота, което виждаме в червения и жълтия цвят на рождественския огън, който обзема цялата картина. Преминава извън рамката на образа и поставя недвусмислен акцент в творбата. В настоящата изложба ще видим едно пътуване от ранните творби на Люба Захова, с които тя става популярна сред местната публика до съвсем нови произведения, които в рамките на това събитие за първи път достигат до широката публика. Люба Захова е плодовит и неуморен творец и следователно тук е представена една малка част от нейното творчество, но и тук – в рамките на тази малка селекция – можем да се убедим в няколко неща: Формата е по-слаба от емоцията, цветовете са иманентен фокус, а жаждата за живот – основен стремеж на човека. Изложените картини са преди всичко празник на живота, победа над тъмното и смъртта, но и над рамките.

Пожелавам дълъг и успешен живот на експозицията и си пожелавам да я видим и на други места в България, а защо не и в чужбина.“, казва кураторът на изложбата Борис Дренков.

Изложбата може да бъде разгледана до 15 август.