9 положителни проби за африканска чума при диви свине в Добричка област

Областна епизоотична комисия проведе заседание във връзка с регистриран случай на АЧС в частен двор в област Монтана

9 положителни проби за африканска чума при диви свине в Добричка област

Д-р Пенка Николова, началник отдел „Животновъдство“ В Областна дирекция по безопасност на храните,   представи актуална справка за първата половина на  годината за регистрираните положителни случаи на АЧС на територията на област Добрич. Няма констатирано заболяване в частни и промишлени обекти. Има 9 случая на положителни проби при диви свине, отстреляни на територията на Държавните ловни и горски стопанства в областта. Д-р Николова посочи, че за първото полугодие в нашата страна положителните случаи са общо 121, докато в съседна Румъния данните са за 223 положителни проби при диви прасета и 259 положителни резултата при домашни свине. Специалистът отчете, че свиневъдството е дейност с голяма икономическа стойност в нашата област и посочи, че има регистрирани 8 индустриални обекта в област Добрич, в които се отглеждат около 135 хил. прасета.



Началникът на отдел „Животновъдство“ предложи мерки за превенция – инвентаризация на личните стопанства, която да бъде извършена до края на месец август, като подчерта, че не е забранено отглеждането на свине за лични нужди; извършване на съвместни проверки с МВР при транспортирането на живи животни; разпространение на информационни материали на лични стопанства, където се отглеждат прасета за домашни нужди; продължаващ мониторинг на дивите прасета.

Заседанието бе председателствано от областния управител Йорданка Костадинова. В него участва и заместник областният управител Живко Желязков.