30 процента по-малко туристически нощувки отчитат в община Балчик

Най-много са туристите от България, сочат данните от системата за туристическа информация

30 процента по-малко туристически нощувки отчитат в община Балчик

Реализираните нощувки за полугодието са с почти 30 на сто по-малко спрямо същия период на миналата година, информира Ради Варна. Дестинация община Балчик са избрали малко над сто хиляди туристи, реализирали 480 хиляди нощувки или среден престой 4,5 дни. Това показват данните от системата за туристическа информация, обобщена от Общинска данъчна служба.



Броят на гостите за миналата година е с около четири хиляди повече, също и с по-голям среден престой – 6 дни. Това е така заради настаняванията на украинци – близо 422 хиляди нощувки, които представляват 62 процента от общия брой за първите шест месеца на 2022-ра. И през миналата и през тази година продължават да са най-много украинците, които се регистрират в туристическата система, за първите шест месеца на 2023-а те са осъществили над 150 хиляди нощувки в община Балчик. При условие че ги изключим като разселени лица от Украйна на територията на България, турист номер едно в Балчишко е българинът. За полугодието близо 43 хиляди нашенци са регистрирали малко над миналогодишните данни – общо около 116 хиляди нощувки. Отсяданията от румънци също бележат лек ръст – 32 хиляди от северните ни съседи са почивали тук средно 3 дни. Със среден престой една седмица следват немците, които са двойно повече, осъществили близо 42 хиляди нощувки. Ръст се отчита и при поляци, чехи, руснаци, британци, французи, скандинавци, израелци и др., сочат справките.

При тези обстоятелства статистиката се изкривява, в община Балчик м.г. имахме най-много украинци на глава от населението, които заеха местата, коментираха от крайбрежен хотел в Белия град. През юни т.г. настаняванията бяха по-добре, но като цяло сезонът се очертава същият като миналата година, постигнат с повече усилия, а в някои бази - дори и по-слаб, смятат браншовици.

ИЗТОЧНИК: Радио Варна