Село Кардам осъмна блокирано от камиони и със съборена табела

Опашката от тежкотоварни автомобили, чакащи да преминат ГКПП "Кардам", е с дължина от над 5 км

Село Кардам осъмна блокирано от камиони и със съборена табела

Граничното село Кардам за пореден ден е блокирано от камиони, а тази сутрин при извършване на маневра един от шофьорите е съборил и знака за населеното място. За това информира кметът на селото Георги Събев. По думите му ситуацията в Кардам е „меко казано плачевна“, хората са разтревожени от спрелите и в двете платна тежкотоварни автомобили. „Жена тази сутрин почистваше двора си и не можеше да излезе, за да стигне до контейнера да изхвърли отпадъка. Шофьорите обикалят из селото да търсят вода и храна, ситуацията е много тревожна“, допълни Георги Събев. Той обръща внимание и на факта, че в момента температурите са изключително високи, тежките автомобили буквално смазват пътя, който и без това е в доста компрометирано състояние. Шофьори са споделили, че изчакването понякога продължава по повече от две денонощия. Междувременно в момента трафикът през ГКПП "Кардам" е засилен и от леки автомобили на туристи от северната ни съседка, а разминаването в свободната част от пътното платно е трудно, на места невъзможно. 





Георги Събев за пореден път настоя да се въведе постоянен контрол и регулиране на движението през село Кардам от компетентните власти, за да се избегнат инциденти.

По информация на Главна дирекция гранична полиция със заповед на министрите на транспорта и на вътрешните работи на Румъния до 31.08.2023 г.  през граничния пункт „Вама веке“, съпределен на българския ГКПП „Дуранкулак“, е въведено ограничение за движение на товарни автомобили с тегло над 7,5 тона  в петък, събота и неделя, както и на официален празник на Румъния от 06:00 часа до 22:00 часа. В деня, предхождащ първия ден на официален празник, ограничението е от 16:00 часа до 22:00 часа.

Това ограничение, според Георги Събев, допълнително увеличава трафика през ГКПП "Кардам".

Преминаването през съвместните гранични пунктове „Кайнарджа"/"Липница“ и „Крушари"/"Добромир“ се осъществява съгласно договореното работно време от 8 до 20 часа, информират още от Гранична полиция.