3 неприятни неща, с които можете да се сблъскате по време на камионен транспорт

Успехът на товарна пратка зависи до значителна степен от начина, по който е планиран всеки етап на транспорта. Обикновено от приемането на стоката, до крайната точка на дестинацията, когато товарът се разтоварва, процесът произтича гладко. Но има и моменти, когато възникнат проблеми.

3 неприятни неща, с които можете да се сблъскате по време на камионен транспорт

Ето най-често срещаните такива проблеми и как те могат да се отстраняват:



1.     Неочаквани технически проблеми:


Сред най-честите са механичните и електрически проблеми, неизправности с гумите, както и проблеми, свързани с горивото. За предотвратяване или намаляване доколкото е възможно на рисковете, причинени от такива неизправности, се препоръчва да се извършват периодични прегледи и проверка на състоянието на следните системи:

 

                  спирачната система;

                  окачването;

                  кормилната система;

                  системата за осветление/сигнализация.

 

При възникване на проблем е важно да спрете незабавно на безопасно място и да предприемате времени мерки за решаване на съответния проблем. Проверката на състоянието на гумите също е от съществено значение. Необходимо е да проверете състоянието на гумите преди да тръгнете и да наблюдавате налягането им по време на транспорта. Освен това, редовната им смяна и последователна употреба може да намали риска от повреда или експлозия.

 

Проблемите свързани с разхода на горивото могат да бъдат предотвратени чрез наблюдение на нивото и вида на използваното гориво. През същото време спестяването на горивото е възможно чрез избягване на внезапно ускоряване/спиране, както и поддържане на постоянна скорост. За правилна работа на камиона важно е и редовно проверяване на двигателното масло, на охлаждащата и спирачната течност и други автомобилни течности.

 

2.     Неприятни метеорологични условия


Неприятните метеорологични условия могат да представляват основен рисков фактор за участниците в движението и транспортираните стоки. Ето защо проверката на техническото състояние на камиона е от съществено значение. Преди да тръгвате е необходимо да се уверете, че всички осветителни и спирачни системи работят правилно и че гумите са подходящи за специфичните метеорологични условия.

 

Също така, шофирането в мъгла, дъжд или сняг също изисква повишено внимание. Важно е постоянно да съобразявате скоростта си и разстоянието между вас и другите участници в движението, като е задължително да използвате фарове за мъгла и подходяща сигнализация, за да сте видими. Практикуването на защитно шофиране е от съществено значение в такъв контекст за предотвратяване на злополуки.

През зимата снегът и ледът могат да бъдат изключително опасни. Важно е да имате предвид метеорологичните предупреждения за евентуално образуване на такива условия по пътя, и да знаете как да реагирате правилно при занасяне на хлъзгав път. Освен това, оборудването на камиона с вериги за сняг, лопата и материали за размразяване е от решаващо значение през зимните месеци.

Планирането на маршрута и паузите в зависимост от метеорологичните условия е от съществено значение. Проверката на метеорологичните прогнози преди и по време на транспорта, избягването на зоните с известен риск от лошо време и избиране на алтернативни маршрути, ако е необходимо, може да е полезно. Важно е да сте гъвкави по отношение на графика и да правите почивки, когато времето е лошо.




3.     Ограничения на движението в определени участъци


Ограниченията на движението могат значително да повлияят на графика на товарния транспорт. Невъзможността за шофиране по определен пътен участък може да бъде причинена от културни и религиозни събития, метеорологични фактори, социални събития и др. Транспортът може да бъде засегнат ако не е възможно да се прилагат предварителни мерки за намиране на алтернативни маршрути.

 

В момента има дигитални решения за мониторинг в реално време на списъка с ограничения, които шофьорите на камиони трябва да спазват, за успешно избягване на такива задръстванията. Такъв инструмент, лесен за използване на мобилен телефон или таблет, както и на свързан към Интернета лаптоп, предоставя важна информация за преконфигуриране на маршрута на определен пътен участък.

 

Информацията, до която шофьорите или други участници в процеса на организиране на автомобилен товарен транспорт имат достъп, може да се свързва с тази, предоставена на карти или в специализирани форуми на общностите на превозвачи. Избирането на други варианти за продължаване на маршрута осигурява постигане на целите и поддържане на отлични отношения с бенефициентите на съответния транспорт.

 

Тези са три от най-честите проблеми, които могат да повлияят на естествения ход на автомобилен товарен транспорт. Представените днес решения са предназначени да намалят значително свързаните с тях рискове, пратките на стоки да бъдат доставени успешно или с минимални ефекти върху установения график и качеството на превозния товар.