Виртуозните музиканти Людмил Ангелов и Румен Цветков ще свирят в Добрич на 20 юни

На 20 юни от 18:30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ виртуозните български музиканти от световна величина ще представят на почитателите на класическата музика новия им творчески проект „Мелодии“

Виртуозните музиканти Людмил Ангелов и Румен Цветков ще свирят в Добрич на 20 юни

Людмил Ангелов е изнасял рецитали, камерни концерти и е бил солиcт на реномирани оркестри, под палката на световноизвестни диригенти. Свирил е в престижни зали като Берлинската филхармония, „Музикферайн” и „Щатсопер“ във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Линкълн Център” в Ню-Йорк, „Ла Скала“ в Милано, „Алтеопер“ във Франкфурт, „Херкулес” в Мюнхен, BOZAR в Брюксел, KKL в Люцерн, Операта в Монте-Карло, Цюрихската опера, Националната филхармония и Националната опера във Варшава, „Аудиторио Насионал” в Мадрид, залата на Московската консерватория, KBS в Сеул и много други. Признат е за един от големите съвременни интерпретатори на Шопен. Гостува често на най - известните Шопенови фестивали, включително „Шопен и неговата Европа“ във Варшава. Журира в международни конкурси, сред които „Фредерик Шопен“ във Варшава. Ангелов е бил и артистичен директор на Музикалния фестивал „Варненско лято“. През 2015 г. е удостоен с Голямата награда на град Варна за цялостната си дейност. През 2022 г. е удостоен със званието Почетен гражданин на София и става носител на най - високото отличие на Министерството на културата - „Златен век - огърлие“.



Румен Цветков е соло виолист на Кралската испанска опера „Кралица София“ във Валенсия, редовен гост солист на „Тонхале“, Цюрих. Работи в Германия и Холандия, а през 2008 г. се установява в Испания, където създава камерния оркестър „Средиземноморски солисти“, както и фестивала за камерна музика „МурсиАрт“ в Мурсия, чийто почетен патрон е Пласидо Доминго. Преподава виола и камерна музика в консерваторията Тилбург в Холандия и в НБУ в София. Има майсторски класове в САЩ, Европа и Азия. Член е на Американската виолова асоциация. Цветков е възпитаник на пловдивското музикално училище, учи в САЩ, в института „Ван Клайбърн“ - Далас, а по - късно  в консерваторията „Рузвелт“ в Чикаго. В Европа получава академичното си образование в Холандската кралска консерватория. Като изявен солист, рециталист и камерен изпълнител, той е концертирал в едни от най-известните зали в света, като: Карнеги Хол в Ню Йорк, Уигмор Хол в Лондон, Моцартеум в Залцбург, Музикферайн и Концертхаус във Виена, Дворецът за изящни изкуства в Мексико Сити, Берлинската филхармония, Чикагската филхармония, Дисни Хол в Лос Анджелис и много други. Партнира си на сцената с най - големите музиканти на нашето време и работи с диригенти като Зубин Мета, Лорин Маазел, Херберт Бломщедт, Рикардо Шайи, Пааво Ярви, сър Джон Елиът Гардинър, Теодор Курентзис, Кент Нагано, Владимир Юровски, Пласидо Доминго, Алън Гилбърт и др.  Публиката в Добрич ще има привилегията да чуе виола на 330 години.

В програмата: 

Михаил Глинка - Соната за виола и пиано „Недовършена”

Александър Глазунов - Елегия за виола и пиано, Оп. 44;

- Медитация за цигулка и пиано, Оп. 32 (аранжимент за виола Румен Цветков)

Йоханес Брамс - Скерцо за цигулка и пиано из Соната „F.A.E.”  (аранжимент за виола Румен Цветков)

Франц Шуберт - Соната „Арпеджионе” D. 821

Джордже Енеску - Концертна пиеса за виола и пиано

Билети ще се продават на 19 и 20 юни, от 14:00 до 18:30 часа  в залата. Цената на редовния билет е 5 лева, а за пенсионери и учащи е 2 лева.