Две хорови работилници в рамките на фестивала „Черномоски звуци“ в Балчик

Международният хоров фестивал “Черноморски звуци“ се провежда ежегодно в
град Балчик

Две хорови работилници в рамките на фестивала „Черномоски звуци“ в Балчик

Тазгодишното издание ще се проведе от 7-ми до 11-ти юни 2023 г. и е под Патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик, г-н Николай Ангелов.


В рамките на фестивала ще се проведат ДВЕ ХОРОВИ РАБОТИЛНИЦИ:

Химн на фестивала „Sing a song“ – автор: Ambroz Copi, ръководител: Валентина Георгиева

За първи  път в България  Хорова работилница – „Движение и жест в хоровата реппетиция“ с ръководител ас. Яна Делирадева от АМТИИ „проф. Асен Диамандиев“, гр. Пловдив

Във фестивала ще участват десет състава от България, Словакия, Израел, Полша и Нидерландия.

Журито е в състав:

Дарина Кроснева – диригент на Хора на Варненските момчета и младежи. Носител на престижни награди, дипломи и отличия от международни и национални конкурси и фестивали

Яна Делирадева – Диригент на хор „Детска китка“, гр. Пловдив

Валентина Георгиева – доктор по Музикознание, създател и артистичен директор на фестивала

Всички концерти ще могат да се гледат в страницата на фестивала.  Участниците ще имат уникалната възможност да музицират на различни сцени в град Балчик – Държавен културен институт Културен център „Двореца“, Ботаническа градина, Туристически информационен център „Мелницата“,  НЧ „Паисий Хилендарски-1870“, сцената на Площад 21-ви септември.

За проведените десет издания - повече от 5300 певци от 203 хорови състава от 23 държави от Европа, Азия, Америка са взели участие във фестивала. Проведени са  22 Хорови работилници за съвременна музика и български фолклор, в които хора, говорещи на различни езици, които никога не са се срещали, пеят заедно, обменят идеи, енергия и опит.

Пет произведения са били написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери  в град Балчик, изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 200 човека.