Артисти от четири изкуства участват в пленера „Янко Бонев“ в Двореца в Балчик

Пленерът се провежда от 1 до 3 юни в ДКИ „Двореца“. Идеята на организаторите е той да стане ежегоден

Артисти от четири изкуства участват в пленера „Янко Бонев“ в Двореца в Балчик

Пилотното издание на пленера „Янко Бонев“ се провежда в творческата вила „Сюита“ на ДКИ „Двореца“. Пленерът е в памет на бележития български скулптор, дизайнер и художник Янко Бонев. В него участие вземат творци от България и Румъния - Дарин Ганчев – каменоделец, Денислав Сираков – скулптор, Ади Коджан – фотограф, Овидиу Карпушор – художник, Михаела Виеру - художник, Мариус Иванович – скулптор, Оби Платон – художник и Разван Попа – режисьор. 




Янко Бонев е роден на 7 юни 1945 г. в Русе. Завършва Националната художествена академия, специалност „Керамика“ и започва да работи в областта на монументалната пластика. Предпочитаният материал за него е бронзът. През годините участва в изложби на национално, европейско и световно ниво. Някои от скулптурите му са в частни колекции по цял свят. Янко Бонев е правил две изложби в Двореца в Балчик, творил е в Белия град, затова и неслучайно пленерът в негова памет се провежда именно тук. 

Дъщерята на Янко Бонев Деяна Бонева сподели, че е изключително щастлива от организирането на този пленер. „Баща ми беше една много светла личност. Скулптор, който твърдеше, че на България й липсва Ренесансът. Затова и авторският му похват беше обърнат към класиката. Вълнуваше се от митологията, космополитен човек, пръскаше светлина и учеше, че изкуството е вечно и винаги трябва да гледаме нещата отвисоко и отдалече, за да виждаме цялата картина“, сподели Деяна Боева. 


В международния пленер в памет на скулптора Янко Бонев участват творци от четири изкуства – каменоделство, фотография, изобразително изкуство и каменоделство, сподели Иво Пенчев от балчишкото сдружение „Черноморска котва“, един от организаторите на пленера, заедно с клуба на творците „Кибела“. 


Каузата на пленера в памет на Янко Бонев е финансовото подпомагане на детските отделения на болниците в Каварна и Балчик. Идеята на организаторите е произведенията, създадени по време на пленера, да бъдат продавани на търг на специално организирана благотворителна вечер.