Среща на МИГ "Тервел - Крушари": очаква се по-голяма активност от малкия и среден бизнес

Втора информационна среща на МИГ "Тервел - Крушари" се проведе на 29 май

Среща на МИГ "Тервел - Крушари": очаква се по-голяма активност от малкия и среден бизнес

В рамките на подготовката на новата Стратегия на МИГ "Тервел - Крушари" днес инфармационната среща е организирана за представители на местната власт, неправителствения сектор, частните стопани, местния бизнес. Представени са основните насоки, по които ще се работи при разписване на новите схеми за финансиране.



За следващия програмен период се очаква по-голяма активност от страна на малкия и среден бизнес от общината. Допустими за финасиране ще бъдат дейности в областта на преработката на продукти, социалните земеделски стопанства. Участници в дискусията предложиха целево подмагане да се насочи към малките населени места, пряко свързващи общината със съседна Румъния, с цел по-свободното движение на хора, стоки и услуги. Направено е  предложение и за финансиране на мобилни магазини, тъй като малките села на практика са без работещи търговски обекти.

Новите реалности в глобален мащаб извеждат и необходимостта от създаване на IT-къщи, които да бъдат предоставяни за хоум офиси на фирми в посочения сектор, предпочитащи спокойната атмосфера за работа извън големите градове. За днес е насрочена и среща в село Телериг. Предстои обобщаване на получаната обратна връзка с участниците и нови срещи и дискусии до финализиране на процеса на подготовката на Стратегията.