Йордан Йорданов: Никога не избирайте лесния път, но не се плашете и от трудния

Речта на кмета на града Йордан Йорданов по повод днешния празник на просветата и културата:

Йордан Йорданов: Никога не избирайте лесния път, но не се плашете и от трудния

"Денят на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май е може би най-безспорният празник за нас българите.



Спорим и често се караме за какво ли не – дали да отбелязваме този или онзи празник, кого да почитаме и кого не, но на 24 май, всички заставаме един до друг.

Днес празнуваме знанието и просветата. Празник за споделяне и преживяване.

Празник, който в нашето разделено общество е по-необходим от всякога.

Празник, в който няма лъжи и фалшиви новини, изречени от фалшиви герои.Днес е ден на истинските герои, като Георги Господинов, който с романа си "Времеубежище" спечели една от най- престижните награди за съвременна литература - Букър.

Днес е празник на знанието и просветата. Празник на истината. Затова сме толкова много днес. Защото истината винаги побеждава лъжата, светлината винаги побеждава тъмнината и знанието винаги побеждава неграмотността.

Знанието и грамотността обаче не идват лесно. Пътят е труден. Лесен е само този на неграмотността и лъжата.

Скъпи ученици и деца, никога не избирайте лесния път, но не се плашете и от трудния. Слушайте учителите и родителите си, защото те винаги ще  вървят до вас.

Уважаеми учители, днешният ден е ден за благодарност към вас.  Имайте сили, за да продължите да давате на бъдещите поколения своите знания и любов!

Честит празник!"