Дискусионна среща за домашното насилие и други престъпления в Окръжната прокуратура

Три са основните направления в разговора между магистрати и общинари: битовата престъпност, транспортните престъпления и домашното насилие, като специален акцент бе поставен именно на последната тема

Дискусионна среща за домашното насилие и други престъпления в Окръжната прокуратура

Радослав Бухчев - административният ръководител на ОП - Добрич е домакин на среща с представители на местната власт в Добрич и региона. В срещата се включиха и прокурорите-говорители на Окръжната и районната прокуратури - Милена Любенова и Даниел Илиев.




В срещата обърнаха внимание на спецификите на престъпленията, извършени в условията на домашно насилие, и на нуждата от изключително внимание към жертвите на психически и физически тормоз. Обсъдени са възможностите за изграждането на защитен център за настаняването им в безопасна среда, когато това се налага. Всички в срещата изразиха готовност за единодействие по отношение на този род престъпления, които имат и своите емоционални тежести.

Другата важна тема, която е широко обсъдена, е престъпленията по транспорта. Поставена е темата за осигуряването на оборудване за анализ на кръвни проби, което към момента липсва в областта. Работата с такова оборудване би подобрила много работата по разследванията на тези деяния и би скъсило времето за изготвяне на експертизи и придвижване на делата в съдебна фаза. По този начин ще бъдат постигани по-бързи наказания за извършителите на транспортни престъпления.