Филмовият фестивал "Карантината" гостува в Галерията на 13 май

Прожекциите на филмите започват от 19:00 ч. във фоайе Запад на галерията

Филмовият фестивал "Карантината" гостува в Галерията на 13 май

В Европейската нощ на музеите на 13 май в Художествената галерия на Добрич ще гостува филмовият фестивал „Карантината“.Това е кинофестивал за късометражни филми на млади автори в жанровете игрално, документално, анимационно, експериментално кино и видеоарт. 



Името на фестивала е заимствано от рибарско селище „Карантината“, където се провежда. В миналото местността е наречена „Карантината”, защото моряци от товарните кораби, влизайки в пристанището със съмнение за заразно заболяване, са били изолирани на брега за карантинен период. 

Целта на фестивала е да открива новите големи имена в световното кино. Символично младите автори са в изолация и в състояние на „карантина“ от академичните филмови среди. Фестивалът е своеобразна платформа за изява и популяризация на млади режисьори от цял свят.

Друга основна мисия е опазване на културно историческото ни наследство чрез изкуство и в частност живота и поминъка на рибарите от рибарско селище „Карантината“, опазване на селището и превръщането му в международен културен център.

Всяка година като гости на фестивала пристигат автори от цял свят. През 2023 г., в началото на август, на плажа пред рибарско селище „Карантината“ ще се проведе 9-то издание на фестивала.

http://thequarantine.org/