Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка” в Добрич

Фестивалът ще се проведе в два дни и на две локации: 17 май, 17:30 часа в Огледалната зала „Нели Божкова“ и 18 май, 10:00 часа в Къща музей „Йордан Йовков“

Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка” в Добрич

ХVІІ фестивал на поезията ще бъде под патронажа на Президента на България Румен Радев и домакинството на Кмета на Добрич Йордан Йорданов.




Гости на Добрич ще бъдат акад. Ристо Василевски, Вера Хорват, Лиляна Стеич и Ясминка Надашкич-Джорджевич. В програмата ще вземат участие и поети, родени в Добрич - Сашо Серафимов, Петранка Божкова, Генка Петрова и Елка Няголова. По време на фестивалните дни ще бъдат чути изпълнения от Хора на учителките и струнен квартет „Добрич”.

В своето приветствие до домакините и участниците във фестивала Президентът Радев написа:

„За мен е удоволствие да Ви поздравя по случай 17 Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка”!

Вярвам, че по утвърдена традиция фестивалът ще се превърне в празник на славянските езици, в сцена на изящната словесност и книжовността на славянските народи.

С удоволствие приех да бъда патрон на това истинско тържество на духа, защото смятам, че болезнените разломи на днешния ден открояват значението на културните дейци като най-важен посланик на своите народи, като най-точна мяра за общите човешки стремежи.

Вашите усилия имат своята безспорна висока стойност за изграждането на трайни мостове на приятелство и диалог, които уверено ни водят към едно по-добро бъдеще на мир и разбирателство.

Пожелавам успех на фестивала и вярвам, че той ще продължи да се утвърждава не просто като празник на изкуствата, а преди всичко като огнище на солидарност и близост между славянските народи.

На добър час!

Румен Радев,

Президент на Република България