Държавата не предвижда обходен път, който да заобикаля село Кардам

Отговорът е на министъра на регионалното развитие Иван Шишков на зададен въпрос от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев във връзка с възможността за обходен път край село Кардам

Държавата не предвижда обходен път, който да заобикаля село Кардам

Въпреки среднодневната интензивност на движението по пътя Варна - КПП Кардам, която надхвърля 8000 пътни превозни средства, няма налична инфраструктура за построяването на обходен път на село Кардам. Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустрийството Иван Шишков на зададен въпрос от добричкия народен представител Ивайло Мирчев от “Продължаваме Промяната - Демократична България”.



Републиканският път Варна - Добрич - Генерал Тошево - КПП Кардам в близо 2 км участък преминава през урбанизираната територия на с. Кардам. По данни на агенция “Митници” за 2022 г. през ГКПП “Йовково” са преминали над 100 000 тежкотоварни автомобила, а трафикът създава все по-големи километрични опашки. Според становището на АПИ инфраструктурата към настоящия момент - републиканска и общинска, не позволява да се извърши промяна в организацията на движението извън чертите на с. Кардам. Това прави невъзможно облекчаването на натовареното движение в населеното място.

В писмото още се казва, че контролът по организацията на движение през селото е от компетенцията на МВР, а обслужването на трафика в района на ГКПП “Йовково” е на агенция “Митници”.