Отбелязваме международния ден на Червения кръст и Червения полумесец

Преди 195 години на днешния ден е роден създателят на международното червенокръстко движение и първи носител на Нобелова награда за мир в света Анри Дюнан

Отбелязваме международния ден на Червения кръст и Червения полумесец

На 8 май тази година, под надслов „Всичко, което правим, е от сърце“, над 300 милиона души в 192 държави честват своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Тези хора са сред първите, които се отзовават при бедствия, кризи и въоръжени конфликти, при необходимост от здравни или социални грижи. Това са хората, които безкористно помагат на милиони уязвими и нуждаещи се.



Подходът на глобалната мрежа е универсален – мобилизира силата на хуманността, за да спасява човешкия живот и да облекчава  страданието. Членовете са национални и международни, независими и неутрални, единни и всичко, което правят, е от сърце.

Само след няколко месеца, през октомври 2023 г., Българският Червен кръст ще отбележи 145 години от своето създаване. 145 години хиляди достойни българи, застанали зад идеите и принципите на организацията, са градили нейния авторитет пред българското общество. Какво обаче бъдещите историци ще запомнят от съвремието ни? Това, че милиони хора се сблъскват с болка и страдание, глад и болест; били са засегнати от въоръжени конфликти; че техните домове, болници и училища са били разрушени, градовете сринати, а милиони мъже, жени и деца принудени да напуснат домовете си? В размирното време, в което живеем, ставаме свидетели на безкрайна поредица от хуманитарни кризи, а основни ценности са подложени на сериозно изпитание. Днешният ден е денят, в който предопределяме бъдещето на нашите деца и внуци. Ето защо, в Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец ние празнуваме духа на хуманността и отдаваме заслужено признание на хората, които променят света около себе си, отдават времето си, сърцето и душата си в полза на другите, вдъхновяват ги и ги насърчават да работят за по-добро бъдеще, казват от организацията.

Източник: redcross.bg