Затвориха виртуален МОЛ, разпространяващ фалшиви стоки

Антимафиоти от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ проведоха специализирана операция на територията на столицата за пресичане и предотвратяване на престъпната дейност на организирана престъпна група, занимавала се с незаконно разпространяване на луксозни стоки с чужда търговска марка, съобщиха от МВР.

Затвориха виртуален МОЛ, разпространяващ фалшиви стоки

Посредством интернет сайт – виртуален МОЛ, достъпен за неограничен брой потребители, се разпространявали голям асортимент стоки, носещи запазени световноизвестни търговски марки, без съгласие на правоносителите.

От склада и магазина на виртуалния МОЛ са иззети голям асортимент от артикули – чанти, шапки, шалове, часовници, гривни, колиета, обеци, портфейли, парфюми и др., носещи търговските знаци на световни марки, собственост на „Кристиан Диор“, „Люи Вюитон“, „Адидас“, „Долче и Габана“ , „Версаче“, „Армани“ , „Булгари“ , „Радо“ , „Монблан“ , „Омега“ , „Ролекс“ и др. Щетите, нанесени на правоносителите са за над 1 млн. лв.

Магазин и скрито складово помещение, където са се съхранявали стоките, са в центъра на София. Те били рекламирани масирано в огромния виртуален магазин на адрес mаllvm.com., където потенциалните клиенти имат пряк поглед върху вида на модната и уж маркова стока, могат да я поръчат и след плащане да я получат, често без да разберат, че е контрабандна. Вчера са задържани антимафиотите задържали включително и пратки, които са били подготвени за разпращане на различни места в страната. Иззети са и 2 компютърни конфигурации с администраторски достъп до сайта.
Срещу нелегалните търговци е образувано досъдебно производство по чл. 172 Б НК за извършени престъпления срещу интелектуалната и индустриалната собственост, за които се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 г. Процесуално-следствените действия са извършени под прякото наблюдение на прокурорите от специализирания отдел за компютърни престъпления при СРП. Киберполицаите предупреждават, че у нас все по-често се появяват сайтове, предлагащи фалшиви стоки.
Освен щетите за бюджета и нарушаването на интересите на правоносителите, предлагането на контрабандни ментета със съмнително качество руши доверието в наложени търговски марки и компрометира електронната търговия като добра форма за бизнес – поясняват експерти. Системните действия на ГДБОП за противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата над интелектуалната и индустриалната собственост са в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата на РБ.