До края на месец май община Добрич ще има разрешение за строеж за реконструкцията на центъра

Извънредна сесия проведоха днес общинските съветници на Добрич за разясняването на въпросите, свързани с ремонта на централната пешеходна зона

До края на месец май община Добрич ще има разрешение за строеж за реконструкцията на центъра

До десетина дни Община Добрич ще разполага с конкретни количествено-стойностни сметки за първия етап от реконструкцията на центъра, стана ясно на днешното извънредно заседание на Общинския съвет. 



Кметът на община Добрич Йордан Йорданов, както и неговият заместник инж. Пенчо Керванов няколко пъти обясниха в залата пред съветниците, че одобреното от тях решение през месец юли миналата година е било авансовото плащане да бъде в размер на 30% от общата сума на кредита от 12 милиона лева. 

Въпреки това, Иво Пенчев от ГЕРБ отново зададе въпроса, ако за закупуването на клинкерното паве са необходими малко над 1 милион лева, за какво са нужни останалите пари до 3.4 милиона лева. Кметът Йордан Йорданов отново припомни, че центърът е в аварийно състояние и стремежът на общината е всички процедури да вървят паралелно, за да не се бави процесът и реалните ремонтни дейности да започнат през пролетно-летните месеци. Той заяви още, че решението за 30% аванс е именно на Общинския съвет и това са договорни отношения, които не могат да бъдат променяни. 

Божидар Димитров от БСП обвини кметския екип, че тази извънредна сесия е резултат на несериозната им подготовка за предходната редовна, проведена на 25 април. „Ние нямаме право на грешка. Не трябва да се поддаваме на лобиране“, заяви той.

Арх. Емилия Добрева от БСП уточни, че Община Добрич все още няма одобрен проект  по смисъла на ЗУТ. Идейният проект, за да бъде одобрен, се придружава с оценка за съответствие от лицензирана консултантска фирма. Безспорно нямаме и разрешение за строеж, което влиза в сила 14 дни след неговото издаване, посочи още арх. Добрева. Според нея ние имаме срок от над един месец за процедурата по одобряване на идейния проект, който може да бъде предпоставка за офериране за изпълнение. Тя настоя общинските съветници да имат предпоставка за гласуването на тази част от кредита, каквато към момента те нямат. Затова изиска общинската администрация да започне процедурите и да ги доведе до обозрима ситуация, в която вече отново съветниците да обсъдят усвояването на въпросните 30% от кредита.

В залата на Общинския съвет днес се разбра, че първоначалните строителни дейности ще започнат от „Стара къща“ и ще продължат в посока Читалище „Йордан Йовков“. Всички собственици на търговски обекти в тази част на центъра ще имат среща с местната власт, за да бъдат подготвени за процеса и неудобствата, които той би им причинил.

От присъстващите в залата 22-ма общински съветници 22-ма гласуваха „за“, нула „против“ и нула „въздържал се“ по така предоставената информация. Следващото редовно заседание на Общинския съвет Добрич ще се проведе на 30 май.