Легендарният диригент Мартин Зигхарт пристига от Виена за концерт с БКО - Добрич

На 16 май от 18:30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ добричката публика ще види на живо още един австрийски диригент със световна кариера, поканен от Община град Добрич като гост диригент на камерния оркестър

Легендарният диригент Мартин Зигхарт пристига от Виена за концерт с БКО - Добрич

 



Мартин Зигхарт е диригент, ментор на много успешни диригенти, основател и директор на няколко фестивала, бивш дългогодишен главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър, органист, репетитор. Дирижирал е множество оркестри, включително Philharmonia Orchestra London, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Rotterdams Phiharmonisch Orkest, Cchaikovsky Symphony Orchestra Moscow, радиосимфоничните оркестри на Берлин, Щутгарт, Кьолн,  Хановер и много други.

След обучението си е главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър като през този период интензивно се занимава и с църковна музика. Свирил е и като камерен музикант с „Wiener Instrumentalsolisten“, „Eurasia-Quartett“ и „Concentus Musicus“ с Николаус Арнонкур. През 1985 г. е назначен за асистент диригент на Г. Рождественски. След това е диригент на Щутгартския камерен оркестър, най-старият камерен оркестър в Германия, където поема поста от легендарния главен диригент Карл Мюнхингер.

През 1992 г. е главен диригент на оркестър Брукнер в Линц и Операта в Линц. Има записани множество компактдискове и с двата оркестъра.  Ръководи оркестъра на Йохан Щраус по време на четиригодишно турне в Япония. След активната си работа в Щутгарт и Линц той разширява своята  дейност и е назначен за професор в Университета за музика и сценични изкуства в Грац. През 2003 г. става главен диригент на Филхармоничния оркестър на Арнем и основава свой собствен фестивал на открито „Моцарт в Райнсберг“, посветен на оперите на Моцарт. 

Доайенът на австрийските диригенти, както го определя музикалната критика е личен приятел на маестро Арто Чифчиян, диригент на Български камерен оркестър – Добрич, от когото е и предложението за това гостуване в Добрич. Самият маестро Зигхарт се изказва повече от ласкаво за него: „Арто Чифчиян е диригент, който може да даде облик на всеки голям ансамбъл.“

Програма:

Кристоф Вилибалд Глук - Увертюра към операта „Ифигения в Авлида“

Антонин Дворжак - Серенада за струнен оркестър

Волфганг Амадеус Моцарт - Симфония № 29, Ла мажор, КV 201

Билети могат да бъдат закупени от 16:00 часа в деня на концерта в залата. Цената на редовния билет е 5 лв., а за пенсионери и учащи е 2 лв.