Какви количества слънчогледово зърно залежават в България ще стане ясно през следващата седмица

Това стана ясно на провели се две срещи тази седмица между представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и преработвателите на слънчогледово зърно в МЗ

Какви количества слънчогледово зърно залежават в България ще стане ясно през следващата седмица

Срещата между зърнопроизводители и преработватели на слънчогледово зърно е проведена под егидата на министъра на земеделието Явор Гечев. Поводът е бил забраната, която България наложи върху вноса на украинско зърно, която ще продължи до 5 юни тази година.  



На срещата е било договорено преработвателите да имат позиция на Софийската стокова борса с търсено количество и цена, което до този момент не е било факт. Важно за зърнопроизводителите е било да бъде изчистен въпросът с формирането на цената на слънчогледа, както и какви са преработвателните мощности в страната. На срещата е станало ясно, че България произвежда на година около 2.5 милиона тона слънчоглед, докато преработвателите имат нужда при максимални мощности от поне още около 1 милион тона годишно. 

„Влязохме в полезен диалог и за двете страни“, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Зърнопроизводителите искат да бъде вкаран механизъм за контрол върху внесените количества. 

В рамките на следващата седмица трябва да бъде изнесена информация къде се намира слънчогледът – какви количества са в земеделски производители, в търговците на зърно и в складовете на преработвателите. 

Стигнато е до консенсус и, че складовете на земеделците трябва да бъдат освободени, с оглед на предстоящата жътва след около два месеца. 

Към момента няма цена на Украинския слънчоглед, тъй като не се търгува с него в България, посочи Радостина Жекова. Преди забраната за внос, през март месец, неговата цена е била 1.05 лв. на кг. На тази цена са и сключените между украинските търговци и местните преработватели през декември месец миналата година договори, допълва Жекова. Според представител на преработвателите, ако те не успеят да изпълнят договорите със своите клиенти, те ще дължат сериозни неустойки по тях, въпреки че се намират в подобна невъзможност не по тяхна вина.

В момента в България цената на слънчогледа е 800 лв. за тон. Поради липсата на внос от Украйна преработвателите ще бъдат принудени да купуват от българските зърнопроизводители, като движението на цената му ще зависи от пазара, прогнозира Радостина Жекова. 

Според представител на преработвателите нито един от тях не е спрял да изкупува българско слънчогледово семе. Според него зърнопроизводителите са изпуснали точния пазарен момент за реализиране на своята продукция и цените са тръгнали надолу, което вече не е било в техен финансов интерес заради увеличената себестойност в производството на зърно. 

За да не прекъсва производството на слънчогледово олио в България, преработвателите се нуждаят единствено от конкурентни цени на тяхната продукция, цена, с която те могат да се конкурират с останалите производители в Европа и Украйна. Ако те нямат суровина, която да им позволи да произведат продукт на конкурентна цена, те нямат алтернатива и ще бъдат принудени да намалят производството си или да го спрат временно. Според преработвателите диалогът им със зърнопроизводителите тепърва започва и ще става все по-добър.

След 5-ти юни ще влезе в сила новия регламент на ЕС, като изискването на зърнопроизводителите е да бъде наложена пълна забрана за украинско зърно, като се даде възможност на всяка отделна държава, членка кога и какво количество иска да внесе от Украйна.