Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич

Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич тази година ще се състои в дните 25 - 29 април. От понеделник, 24 април, започва продажбата на билети


Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич

Създаден през 1975 г., камерният фестивал в Добрич поставя началото на един музикален форум, ценен и извън пределите на страната. Негов вдъхновител и основател е Константин Илиев, чието име /от 2017 г./ носи и Седмицата на камерната музика - Добрич. Тази година програмата е подчинена на славянската музика. Поканените изпълнители са имена от световните концертни подиуми, професионалисти с богати творчески биографии, които с нетърпение очакват срещите с нашата публика. 


Откриването на фестивала ще бъде на 25 април, вторник, с концерт на Български камерен оркестър - Добрич, под диригентската палка на Арто Чифчиян. В първата фестивална вечер програмата е: 

Алфред Шнитке - Сюита в старинен стил

Панчо Владигеров - Из „Класично и романтично“, оп. 24

Игор Стравински - „Аполон Мусагет“

В следващата концертна вечер - на 26 април, сряда е предвиден клавирен рецитал на Иван Янъков. Като български пианист и диригент концертната му кариера активно се развива на 4 континента. За Добрич е подготвил програма: 

Цезар Франк - Прелюд, фуга и вариация 

Йозеф Хайдн - Соната в ла-бемол мажор

Фредерик Шопен - Ноктюрно в до-диез минор, посмъртен опус

Николай Капустин - Етюд, оп. 40 № 8

Добринка Табакова - Ноктюрно

Сергей Рахманинов - Вариации по тема на Корели, оп. 42

На 27 април, четвъртък предстои концертната изява на струнен квартет „Филхармоника“ в състав: Павел Златаров - цигулка, Ана Иванова - цигулка, Милена Златарова - виола, Иван Лалев - виолончело. Това е камерна формация към Софийска филхармония. Програмата им е повече от интересна: 

Милчо Левиев - 7 миниатюри за струнен квартет „Един детски ден. На дъщеря ми Яна“ и Струнен квартет в памет на Паул Хиндемит

Антонин Дворжак - Струнен квартет № 12 във фа-мажор, оп. 96 „Американски“.

В петък, 28 април, фестивалът ще предложи на нашата публика концерт на трио в състав: Кремена Оксенкруг - цигулка, Атанас Кръстев - виолончело и Мартина Табакова - пиано. В Добрич ще представят: 

Бедржих Сметана - Трио № 1 в сол минор за пиано, цигулка и виолончело, оп. 15 

Людомир Ружицки - Рапсодия за пиано трио, оп. 33 

Панчо Владигеров - „Песен” за цигулка и пиано и „Есенна елегия”, оп. 15 за пиано

Панчо Владигеров - Елегичен романс за виолончело и пиано

На 29 април, събота от 11.00 часа предстои да зарадваме малки и големи с творческия проект – „Концерти за малчугани и великани“.

Цената на билета за всеки отделен концерт е 5 лева, за пенсионери и учащи 2 лв.

Цената на абонаментната карта за 4-те вечерни конецрта е 10 лева.

Билети ще се продават от 16.00 часа в периода 24 – 29 април / от понеделник до петък вкл. / в залата.

Всички концерти са в Огледална зала „Нели Божкова“ с начален час 18.30 часа, а детският спектакъл на 29-ти април, събота е от 11.00 часа без вход.