Намаление на цената на водата е заложено в Бизнес плана на ВиК Добрич

За новия регулативен период е заложено намаление на цената на водата, като от 4,70 лв./кубик за 2022 г. трябва да стигне 3,77 лв./кубик до 2026 г.

Намаление на цената на водата е заложено в Бизнес плана на ВиК Добрич

Асоциация по ВиК проведе редовно Общо събрание днес във връзка с новия регулаторен период 2022-2026 г. На събранието, председателствано от областния управител Здравко Здравков, беше приет годишния отчет за дейността на АВиК за 2022 г., новият й годишен бюджет, съгласуван беше и Бизнес плана за развитие на дейността на ВиК Добрич.



В събранието участие не са взели единствено представители на общините Балчик, Шабла и Тервел. От страна на водния оператор присъстваха представители на Съвета на директорите – Мария Тодорова и Саркис Караджиян, както и главният инженер на дружеството Венцислав Колев.

Областният управител запозна присъстващите с направените промени по отношения на дяловото участие на всяка от общините, което е променено на база данните от последното преброяване на населението през 2021 г. Държавата запазва своя дял в размер на 35 %.

В дискусията областният управител Здравко Здравков отчете като добро решение създаването на енергийно дружество от Българския ВиК холдинг, като изрази надежда скоро то да заработи ефективно и това до голяма степен да подпомогне водните оператори, които като краен потребител на електроенергия изпитват сериозни затруднения. Представителят на МРРБ и член на Съвета на директорите във „ВиК Добрич“ АД Мария Тодорова сподели, че продължава работата по преработка на проект за реализация от „ВиК Добрич“ през новия програмен период. 

Саркис Карджиян посочи, че Бизнес планът на дружеството е изготвен и съобразен с Комисията за енергийно и водно регулиране. Той подчерта, че ръководството на оператора работи непрекъснато по подобряване качеството на услугата, която предлага, като не спират да се търсят варианти. Караджиян подчерта също, че за новия регулативен период е заложено намаление на цената на водата, като допълни, че от 4,70 лв./кубик за 2022 г. трябва да стигне 3,77 лв./кубик до 2026 г.

Кметовете на общини основно отправиха забележки към ръководството на ВиК оператора, че не са посочени поименно инвестициите за регулативния период и заложената сума е малка. „Въздържал се“ гласуваха представители на общините Добричка, Каварна и Крушари. Бизнес планът бе съгласуван и приет с 66,99 % „за“ от присъстващите и имащи право на глас.