11 април - Световен ден за борба с шизофренията

Шизофренията засяга приблизително 24 милиона души или 1 на 300 (0,32%) по целия свят. Все още няма научно обоснована причина за възникването ѝ. Първите симптоми най-често се забелязват в късна юношеска възраст и двадесетте години. По-разпространена е при мъжете, отколкото при жените

11 април - Световен ден за борба с шизофренията

Шизофренията често се свързва със значителен дистрес и нарушения в лични, семейни, социални, образователни, професионални и други области на живота. Хората с шизофрения са изложени на 2 до 3 пъти по-голям риск от ранна смърт. Това често се дължи на сърдечносъдови, метаболитни или инфекциозни заболявания.



Стигмата срещу хора, страдащи от шизофрения, е интензивна и широко разпространена. Поради социалното им отхвърляне, личният и професионалния живот на болните бива ощетен. Дискриминирането ограничава достъпа им до здравеопазване, образование и други.

По време на извънредни ситуации, застрашаващи общественото здраве, допълнителният стрес, прекъсването на социалната подкрепа, изолацията и липсата на достъп до специализирана помощ могат да изострят състоянията на шизофрения. Пациентите е възможно да се чувстват пренебрегнати, изоставени, изолирани и самотни.

Шизофренията може да бъде контролирана, като за съответния пациент се полагат ефективни грижи. Те включват изписване на подходяща лекарствена терапия, провеждане на обучения за по-добро осъзнаване и приемане на диагнозата, семейни интервенции, когнитивно-поведенческа терапия и психосоциална рехабилитация (например обучение за жизнени умения). 

Улесненият асистиран живот, поддържането на хармоничен дом и осигуряването на трудова заетост също са важни за адаптирането на болния към нормалния начин на живот редом с останалата част от обществото. 

Учените не са идентифицирали нито една причина за шизофренията. Смята се, че взаимодействието между гени и редица фактори на околната среда може да доведат до поява на заболяването. Психосоциалните фактори също може да са от значение. Интензивната употреба на канабис се свързва с повишен риск от заболяването.

Приблизително 50% от хората в психиатричните болници имат диагноза шизофрения Само 31,3% от хората с психоза получават специализирани психични грижи. Повечето ресурси за услуги за психично здраве се изразходват неефективно за грижи в психиатричните болници.

Източник: puls.bg